ÁSZ: megalapozott a 2022-es költségvetés

Megalapozott a 2022-es központi költségvetési törvényjavaslat, a tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetők, a kiadási előirányzatok pedig elegendők a közfeladatok ellátására – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken az MTI-vel.

Kiemelték: az ÁSZ véleményét Domokos László ÁSZ-elnök Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének adta át az Országházban.

A véleményében az ÁSZ rámutat: az államadósság-mutató 0,6 százalékpontos csökkenése az idei év végéhez viszonyítva megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak és a gazdasági stabilitásról szóló törvényben foglalt előírásoknak.

A 2022-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslat meghatározó bevételi előirányzatainak 98,3 százaléka megalapozott, 1,7 százaléka részben megalapozott, a meghatározó bevételi előirányzatok 0,4 százalékának teljesülése pedig kockázatos – ismertette az ÁSZ. A számvevőszék legfőbb kockázatként a társasági adóbevétel alulteljesülését azonosította – jegyezték meg.
A meghatározó kiadási előirányzatok 98,9 százaléka megalapozott, 1,1 százaléka részben meglapozott; a közfeladat ellátása tekintetében kockázatot nem hordoznak – mutattak rá.

Hírdetés

A törvényjavaslat 2022-re 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,0 százalékos inflációval, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, valamint a GDP 0,4 százalékát meghaladó biztonsági tartalékkal számol – idézte fel a számvevőszék.

Az ÁSZ véleményében felhívja a figyelmet, hogy a 2022-es központi költségvetés tervezésével összefüggésben makrogazdasági bizonytalanságok érzékelhetők.

Számolni kell azzal, hogy a koronavírus-járvány esetleges további hullámai hatással lesznek Magyarország jövő évi költségvetésének végrehajthatóságára – fűzték hozzá.

A járvány időszakában különösen fontos, hogy a gazdaság, illetve a költségvetés reziliens legyen, azaz, hogy a makrogazdasági feltételek alakulásához rugalmasan alkalmazkodjon – hívta fel a figyelmet az ÁSZ utalva arra, hogy erős kormányzási képességre a folyamatos bizonytalanságok miatt most minden eddiginél nagyobb szükség van.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »