ÁSZ: a Párbeszéd és a Momentum nem ismeri a szabályokat

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója hangsúlyozta: pártja december 11-én beadta az új székhely bejegyzését igazoló papírokat, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges szerződéseket, de az ÁSZ erre nem reagált.

Az ÁSZ szerint a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy

Hírdetés

nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat.
Az ÁSZ tavaly október 4-én közölte, kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, a két párt nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.

A számvevőszék azt is közölte, hogy folyamatban van a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése; és a jelentéstervezetek nem nyilvánosak. Az ÁSZ a 2018. áprilisi országgyűlési választás után egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és a jelölőszervezetek választásra fordított pénzeinek felhasználását. A felhasználás és az elszámolás előírásait a számviteli, a kampány- és a párttörvény tartalmazza.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »