Asszisztensek közreműködésével folytatódik a népszámlálás

Asszisztensek közreműködésével folytatódik a népszámlálás

Hétfőtől, azaz május 3-tól június 13-ig asszisztensek közreműködésével folytatódik majd a szlovákiai népszámlálás, melyet a települések a Szlovák Statisztikai Hivatallal együtt végeznek. A népszámlálásnak ebbe a szakaszába bekapcsolódhatnak azok a személyek is, akik az előző időszakban ezt valamilyen oknál fogva nem tették meg.

A számlálóbiztosok segítségére azonban elsősorban azok a személyek számíthatnak, akiknek a számlálóív kitöltésére internetes hozzáférés, vagy digitális ismeretek hiányában nem volt lehetőségük. Mindez elsősorban az internetes hozzáféréssel nem rendelkező idős embereket, a zömmel romák által lakott településeket, illetve a hajléktalanokat érinti, de azok is bekapcsolódhatnak, akik az előző időszakban megfeledkeztek a népszámlálásról.

Asszisztens alatt az egyes települések által erre kijelölt személyek értendők, akik a Szlovák Statisztikai Hivatallal együtt gondoskodnak a tájékoztatásról is arra vonatkozóan, hol lesznek az erre a célra kijelölt helyek. Jasmína Stauder népszámlálási szóvivő szerint az ügyfélfogadás időpontját a lakossági igények alapján állapítják meg a települések.

Erről minden település tájékoztatja a lakosságot a postaládákba eljuttatott röplapokon, kihelyezett plakátokon, vagy hangosbemondón keresztül, de a scitanie.sk oldalon is értesülhetünk ezekről a helyekről. Ezek felkeresését nem kell előre bejelenteni, sőt az állandó lakhely szerinti illetékességet sem kell betartani, tehát az érdeklődők azt az asszisztenciát vehetik igénybe, mely a legközelebb van hozzájuk.

Ezeken a helyeken számlálóbiztosok fogadják az ügyfeleket, akik segítenek a népszámlálási ív kitöltésében, vagy lehetővé teszik, hogy azt az érintett maga töltse ki. A megadott adatok helyességét mindkét esetben ellenőrizheti az ügyfél, és szükség esetén javíthatja, módosíthatja is azokat. A nyomtatvány rendszerbe való feltöltésekor azonban érdemes bizonylatot kérni a népszámláláson való részvételről.

Hírdetés

Az adatokkal való visszaéléssel kapcsolatos aggályokkal kapcsolatban a szóvivő elmondta, hogy erre nem kerülhet sor, mivel minden asszisztens, aki az adatokkal dolgozik, megfelelő adatvédelmi képzéssel rendelkezik és feddhetetlennek kell lennie.

Ugyanez vonatkozik a házhoz érkező asszisztensekre is, akik igény szerint otthonukban keresik fel az embereket. Az adatvédelmi kötelezettségek megsértése 1500 eurós bírságot von maga után.

A népszámlálás azonban a csalókat is inspirálhatja, akikre a rendőrség folyamatosan figyelmeztet. A csalók azonban könnyen leleplezhetők, mivel a valódi asszisztensek csak azt követően kereshetik fel az embereket otthonaikban, hogy azokat a scitanie.sk oldalon közölt ügyfélszolgálati telefonszámon vagy a községi, városi hivatal telefonszámán megrendelték.

Az asszisztens személyazonosságáról meggyőződhetünk a személyazonossági igazolványa alapján is, melyet érkezéskor felmutat az asszisztensi azonosítóval és nyilvántartási számával együtt. Ha kétségeink támadnának, érdemes felhívni a községi hivatalt vagy a Szlovák Statisztikai Hivatal ügyfélközpontját. Ez azonban némi előrelátással elkerülhető „Azt ajánljuk az érintetteknek, hogy az asszisztenssel való első telefonos kapcsolatfelvételkor kérdezzék meg a nevét és asszisztensi nyilvántartási számát“ – javasolja a szóvivő.

Ha azonban mégis olyan személy jelenne meg nálunk, akit nem hívtunk, semmi esetre se engedjük be a lakásunkba, s a 158-as telefonszámon értesítsük a rendőrséget, sőt a községi, illetve városi hivatal illetékeseinek figyelmét is érdemes felhívni az ilyen jellegű visszaélési kísérletekre. A csalók ugyanis igyekezhetnek kihasználni a népszámlálást arra, hogy ennek ürügyén bejussanak kiszemelt áldozataik házába és meglopják őket, sőt, esetenként az irataikat is magukkal vigyék, hogy a jövőben visszaélhessenek azokkal.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »