“Áruló”, a “Júdás”, “megvásárolható politikus” – nagy a csalódottság Szlovákiában

“Áruló”, a “Júdás”, “megvásárolható politikus” – nagy a csalódottság Szlovákiában

Bírálta a szlovák sajtó, hogy a korábban magát kormányváltóként pozícionáló két ellenzéki párt, a Bugár Béla vezette Most-Híd és Radoslav Procházka pártja, a Háló (Siet) tárgyalóasztalhoz ült a választáson győztes Iránnyal és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), és várhatóan kormánykoalícióra is lép velük. Csalódottságot és dühöt tükröznek a közösségi médiában megjelent választói és politikusi vélemények is.

Bugár Bélát pártja jobboldali kötődésű szlovák támogatói a Ficóval, magyar támogatói pedig az SNS-sel folytatott együttműködésért bírálják. MTI Fotó: Kovács Attila

A sajtó politikai öngyilkosságról és rövidlátásról cikkezik, a közösségi médiában pedig olyan jelzők is feltűntek, mint az “áruló”, a “Júdás” és a “megvásárolható politikus”.

Radoslav Procházkát és az általa vezettet Hálót, amelynek listáján korábban más ellenzéki pártokban szereplő politikusok is parlamenti mandátumhoz jutottak, leginkább azért bírálják, mert összeállt a nagy politikai ellenfeleként pozícionált Robert Ficóval. Bugár Bélát pártja jobboldali kötődésű szlovák támogatói a Ficóval, magyar támogatói pedig az SNS-sel folytatott együttműködésért bírálják. “Bugár harakirit követetett el” – írta a történtekről a liberális pozsonyi Sme, amelynek kommentátora, Peter Schutz szerint a vegyes párt elnöke senkinek nem fogja tudni megmagyarázni, hogy “beállt kelléknek a nemzetiszocialista többség mellé”. Schutz szerint “Béla számára nincs visszaút”, elvesztette az elfogadható politikus arcát és szétverte választóinak közösségét.

A leendő koalíciós részvétel a két párton belül sem maradt visszhang nélkül. Míg a vegyes párt esetében eddig csak a politikai csoportosulás egykori földművelésügyi minisztere, Simon Zsolt jelezte, hogy a négyes kormánykoalíció létrejötte esetén a Most-Híd frakcióján kívül fog politizálni, addig a tíz parlamenti mandátumot szerzett Háló vezetőjének ennél komolyabb gondokkal kell megküzdenie, mert a törvényhozásba bejutott képviselői közül már hárman bejelentették, nem fogják támogatni az így létrejövő kormányt, és feltételezhetően még mások is csatlakoznak hozzájuk.

A párt egyik vezető politikusa, Miroslav Beblavy az elsők között jelezte szakítását a Hálóval, és döntését a Hospodárské Noviny című gazdasági közéleti napilapban azzal kommentálta, hogy Procházka megásta saját sírját.

MTI

The post “Áruló”, a “Júdás”, “megvásárolható politikus” – nagy a csalódottság Szlovákiában appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »