Ártatlanok börtönben

Több mint száz napja viseli vállán a fogság terhét közösségünk két tagja Szőcs Zoltán és Beke István. A börtön ad otthont két olyan embernek, akiknek a jog szerint otthon lenne a helyük, de mint tudjuk a jog alkalmazása itt Romániában nagyon sajátos.

E két fiatalember esete azt az üzenetet hordozza magában, hogy oda kell figyelnünk egymásra, itt az ideje egy közösségként viselkednünk és ha támadás ér, meg kell védenünk magunkat, tagjainkat. Istennek hála vannak vezetők, akik ezt így gondolják és kimennek terepre, saját szemükkel akarják látni, hogy hogyan alakul két jogtalanul elítélt ember sorsa és hogyan lehetne ezen jó irányba változtatni.

Hírdetés

Fontos tehát, hogy minél több politikai személy tegyen lépéseket az ügyük érdekében, hiszen Zoltán és István esete egy látlelet arra vonatkozóan, hogy hogyan is viszonyulnak az őshonos kisebbséghez 100 év után a 21. századi demokratikus Romániában. Képviselők, média munkatársai, ne hagyják figyelmen kívül és vigyék hírül amerre járnak, hogy a román jogállamiság kérdésének igen is van alapja és nem csupán a ködös korrupciós ügyek, hanem a magyar kisebbség elleni súlyos támadások sorozata.

Egy közösségnek olyan bátor vezetők kellenek, akik nem félnek bemenni a börtönbe és nem félnek az igazság mellett kiállani. A példákat látva hisszük, hogy még vannak ilyen képviselők.

Tóth Bálint és Szőcs Csongor


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »