Ártatlannak vallották magukat a Sukoró-ügy vádlottjai

Ártatlannak vallották magukat a Sukoró-ügy vádlottjai

Ártatlannak vallották magukat az utolsó szó jogán a Sukoró-ügy vádlottjai a Szegedi Ítélőtáblán.

Első fokon a Szolnoki Törvényszék Tátrai Miklós volt MNV-vezért 4, Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót 3 év 6 hónap börtönre ítélte különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletének bűntettéért. Az ügyészség a büntetések súlyosítását indítványozta. Az ítélőtábla a jövő héten hirdethet másodfokú ítéletet.

„Azt mondta, ha jól emlékszem, annak idején a miniszterelnök, amikor a közmunkaprogramot kitalálta, vagy bevezette, hogy mert az nagyon fontos, hogy minden reggel fel kell kelni, meg kell borotválkozni és el kell menni munkába. Én ezt hat éve nem tudom megtenni” – mondta el Tátrai Miklós, az MNV volt vezérigazgatója, az ügy elsőrendű vádlottja.

A másodfokú eljárásban az utolsó szó jogán beszéltek a vádlottak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezérigazgatója ártatlanságát hangoztatta és azt mondta, annak idején ő csak a munkáját végezte.

„Amikor a szerződést megkötöttük, az első gyerekemet vártuk a feleségemmel. Amikor meggyanúsítottak, akkor a második születésnapját én börtönben töltöttem. A harmadikat kihallgatáson. És ma van a nyolcadik születésnapja. Ma van a nyolcadik születésnapja, és több ezer kilométerre vagyok tőle, és itt töltöm ezzel a marhasággal az életemet, ügyész úr. Hat éve. Mit akarunk még statuálni? Lehet, hogy rosszul döntöttem, nem hiszem, de tegyük fel, rosszul döntöttem. Hat éve nem volt olyan családi karácsony, ahol úgy tudtunk leülni, hogy vajon nem ez-e az utolsó, amit családként együtt tudunk tölteni” – mondta Tátrai.

Védője új eljárás indítását kérte, szerinte ugyanis számtalan eljárási hibát vétett az elsőfokú bíróság. Azt hangsúlyozta: hogy a vádlottak nem akarták átverni a magyar államot a telekcserével, hisz az akkori kormány támogatta a kaszinóberuházást.

„A bíróság részletesen kihallgatta Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, miniszterelnököket, Veres János és Oszkó Péter akkori pénzügyminisztereket továbbá Garamhelyi Ábel kormánybiztost. Bár amit mondtak azzal kapcsolatban természetesen az elsőfokú ítélet egyetlen szót sem tartalmaz, de ők egybehangzóan mondták, hogy ez a beruházás, ami ezen a telekcserén alapult, egymilliárd eurót hozott volna országba, több ezer munkahelyet teremtett volna és évi több tíz milliárd forint adót fizetett volna” – ismertette Dezső Antal, az elsőrendű vádlott ügyvédje.

A másodrendű vádlott, Császy Zsolt is ártatlanságát hangoztatta, szerinte jogszerűtlenül tartották őket előzetes letartóztatásban hónapokig a nyomozás során.

„Az a jogerős végzés, amely bennünket kiengedett Tátrai Miklóssal együtt előzetesből, megállapította, hogy az előzetes fenntartásának törvényi feltételei nem álltak fenn akkor, és nem álltak fenn korábban sem. Magyarán szólva három és fél hónapra a szabadságunkat törvénysértő módon vették el valakik, nem tudjuk, hogy kik. Mikor próbáltunk jogi lépéseket tenni, akkor ez nem sikerült, mert nem tartották a nyomozó hatóságok, akik egyébként lényegében ugyanazok voltak, akik ellenünk az előzetest indítványozták, ezt megalapozottnak. Bennünket ennél sokkal kevesebb és sokkal áttételesebb gyanúsítások alapján akarnak most évekre börtönbe küldeni” – mondta Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója, másodrendű vádlott.

Mint ismeretes, az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008-ban kötött telekcsere-szerződést Joav Blum izraeli–magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség rá egy évre indított nyomozást, a szerződés semmisségét a Fővárosi Ítélőtábla 2011-ben mondta ki. A vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés több mint egymilliárd forinttal károsíthatta volna meg az államot. Első fokon ezért Tátrai Miklóst 4, Császy Zsoltot 3 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság, az ügyészség másodfokon ennek súlyosítását kezdeményezte.

Másodfokú ítélet várhatóan október 26-án lesz a Szegedi Ítélőtáblán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »