Ártana a növényzetnek a francia stadionbővítés

Ártana a növényzetnek a francia stadionbővítés

Egy újabb bírósági döntés következtében ismét leállt a francia nyílt teniszbajnokságnak otthont adó Roland Garros Stadion bővítése.

Három nappal azután, hogy Franciaország legmagasabb szintű közigazgatási bírósága engedélyezte a munkálatokat, egy másik testület megint elrendelte azok felfüggesztését.

„Itt az ideje, hogy a zavaros ügy lezáruljon”

A Francia Tenisz Szövetség botrányosnak nevezte a legújabb határozatot, amely álláspontja szerint kétes körülmények között született, ezért azt kérte, hogy azonnal vonják vissza.

A bővítés akadályozása Párizs 2024-es olimpiai pályázatára is negatív hatással lehet, mert az ötkarikás játékokon és a paralimpián a teniszversenyek mellett kosárlabda- és rögbimérkőzéseknek is otthont adna a Roland Garros.

„Hosszú utat kell még megtennünk 2024-ig, de itt az ideje, hogy ez a zavaros bírósági ügy lezáruljon” – mondta Patrick Kanner francia sportminiszter.

Árthat a növényzetnek

A Francia Tenisz Szövetség öt évvel ezelőtt döntött a stadion bővítéséről, amelyet már a kezdetektől problémák öveznek, mert környezetvédő csoportok szerint a közeli Serres d’Auteuil botanikus kertben ártana a növényzetnek. A kertben lévő 19. századi üvegházak – amelyekben sokféle trópusi és egyéb növényt nevelnek – mindössze néhány száz méterre vannak a centerpályától. Legutóbb éppen a botanikus kertet tervező építész, Jean-Camille Formige örökösei indítványozták a bíróságon a munkálatok betiltását.

„Ez egy nagyon szép projekt, és nagyon tévednek, akik azt mondják, hogy el akarjuk pusztítani Serres d’Auteuil-t” – tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint az egész stadiont felújítják, 2020-ig tetőt építenek a centerpálya fölé és új médiaközpontot alakítanak ki.

A nyolc és fél hektáros területen kialakított sportközpont 1928 óta ad otthont a francia nyílt teniszbajnokságnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »