Árt az utazási kedvnek az óvatosság: tájékozódniuk kell a célország rendelkezéseiről a nyaralni vágyóknak

Árt az utazási kedvnek az óvatosság: tájékozódniuk kell a célország rendelkezéseiről a nyaralni vágyóknak

Elbizonytalanította a turistákat, hogy Görögország július 1-jétől új beutazási szabályokat léptetett életbe. A lapunk által megszólaltatott szakértők szerint az „atipikus” szezonban kisebb kellemetlenségekre, várakozásra, koronavírus-tesztelésre számítani lehet, ám aki mégis rászánja magát az utazásra, végül nem csalódik, mert zsúfoltságmentes pihenésben lehet része.
A bolgár–görög határon járműsorok kígyóznak, egy Romániából Görögországba érkező repülőgép valamennyi utasát tesztelték koronavírusra, akit  tesztelnek, karanténba kell vonulnia, az érkezőknek ki kell tölteniük egy bonyolult űrlapot – hasonló,  a nyaralni készülőket elbátortalanító jelentésekkel találkozhattunk az elmúlt nagyjából 36 órában a közösségi portálokon és a hírcsatornák műsoraiban egyaránt.

A román külügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy a Bulgária és Görögország közötti határszakaszon csak a Kulata és Promakhonas közötti határátkelőnél engedélyezett a Görögországba való belépés, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a görög hatóságok a járványhelyzet alakulása függvényében előzetes figyelmeztetés nélkül is változtathatnak a beutazási feltételeken. A román külügyi tárca csütörtöki közleményében ugyanakkor arra is ráirányította a figyelmet, hogy

Hírdetés

a Görögországba történő utazás előtt legalább 48 órával ki kell tölteni az online kérdőívet, amelynek alapján a görög hatóságok nyilvántartják az országba belépőket.

Ennek alapján választják ki azokat az utasokat is, akiket tesztelnek a koronavírusra. A kérdőív kitöltése után küldenek a megadott e-mail címre egy egyedi visszaigazolási kódot, amelyet Görögországba érkezésekor az utasnak be kell majd mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A kódot mobiltelefon segítségével vagy kinyomtatott formában is be lehet mutatni.

A megváltozott feltételek és szabályok miatt jelentősen nőtt a várakozási idő a bolgár–görög határon. Bogdan Aurescu külügyminiszter telefonon kérte görög hivatali kollégájától, Nikosz Dendiasztól, hogy találjanak megoldásokat a határforgalom gördülékennyé tételére, például új határátlépők megnyitásával. Csütörtök estig mindössze annyi megoldás született, hogy a Kulata és Promakhonas közötti határárkelőnél külön sávot biztosítanak az Európai Unióban bejegyzett gépkocsiknak, de a görög hatóságok megígérték, hogy más megoldást is találnak, hogy rövidítsék a várakozási időt.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »