Arra kérik az igazságügyi minisztert, intézkedjen Kövesi "fegyelmi vétségei" ügyében

A 2009-es elnökválasztást kivizsgáló parlamenti bizottság elnöke szerint Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész azáltal, hogy nem jelent meg a meghallgatáson, megszegte a hivatalba iktatásakor tett esküt, ezért Oana Florea kéri az igazságügyi minisztert, hozza meg vele szemben a szükségesnek vélt intézkedéseket.

A parlamenti bizottság által Tudorel Toader miniszternek címzett levél szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője megszegte a hivatali esküt és fegyelmi vétséget követett el azáltal, hogy megtagadta a meghallgatáson való részvételt.

Hírdetés

A levél aláírói az alkotmánybíróság 2017/611-es döntésére is hivatkoznak, amely “kötelezi Laura Codruţa Kövesit, hogy megjelenjen a 2009-es államelnök-választás megszervezését vizsgáló parlamenti bizottság előtt, közölje a kért információkat, illetve bocsásson a testület rendelkezésére minden olyan dokumentumot, amely a birtokában van, és hasznára válhat a bizottságnak”.

Az idézett forrás szerint a korrupcióellenes főügyészt több ízben is meghallgatásra hívta a testület, de mindannyiszor megtagadta a részvételt.

Mindezek alapján, illetve “tekintettel arra, hogy az igazságügyi miniszter tesz javaslatot a DNA főügyészi tisztségére”, kérik Tudorel Toadertől, hozza meg a megfelelő intézkedéseket. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »