Arra kaptunk meghívást, hogy szentek legyünk – II. János Pál pápával a metróban

Arra kaptunk meghívást, hogy szentek legyünk – II. János Pál pápával a metróban

Október 22-én, csütörtökön délelőtt a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom altemplomában került sor a Szent II. János Pál pápával a metróban – lengyel plakátkampány a budapesti metróban a szent pápa gondolataival című kiállítás megnyitójára. A tárlat kezdeményezője a Lengyel Intézet.

A megjelenteket Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte. Kiemelte: az M2-es, az M3-as és az M4-es metrószerelvényekben egy hónapig lesznek olvashatók a szent pápa gondolatai. Mindegyik idézet fölött látható lesz II. János Pál pápa arcképe is. Ezzel is szeretnének méltó emléket állítani a lengyel pápának, és hozzájárulni rendkívül gazdag lelki örökségének elmélyítéséhez. Joanna Urbańska kiemelte: a ma kezdődő és egy hónapig tartó kampány a lengyel V4-es elnökség kiemelkedő programja.

A kiállítást Jan Dziedziczak, a külföldön élő lengyelekért felelős miniszter nyitotta meg. Emlékeztetett rá: a mai nap II. János Pál 1978-ban kezdődő pontifikátusának kezdő és egyben liturgikus emléknapja is. Ezen a napon a világon élő katolikusok II. János Pál pápáért és az ő mennyei közbenjárásáért imádkoznak. A miniszter kiemelte, hogy a lengyeleknek, akárcsak a magyaroknak, ezeréves a történelmük. A nemzeti emlékezet számára a három legnagyobb lengyel Kopernikusz, Chopin és II. János Pál – közülük is a legeslegnagyobb Karol Wojtyła.

Jan Dziedziczak felhívta a figyelmet arra is, hogy tegnap, október 21-én volt IV. Károly, az utolsó magyar király és Habsburg császár emléknapja. Karol Wojtyła édesapja az Osztrák–Magyar Monarchia katonatisztje volt, és a IV. Károly iránti tiszteletből adta neki a Karol nevet. Amikor a pápa találkozott a király özvegyével, Zita királynéval, azt mondta neki: „Üdvözlöm szüleim királynéját!” IV. Károly volt az utolsó II. János Pál által boldoggá avatott személy 2004 őszén.

A külföldön élő lengyelekért felelős miniszter felidézte, hogy a szent pápa kétszer, 1991-ben és 1996-ban is járt Magyarországon, s mindig hirdette a lengyelek és a magyarok közötti testvériséget. II. János Pál tanításai ma is univerzálisak és aktuálisak, és ahhoz, hogy még jobban ismertté váljanak, hozzájárul ez a plakátkiállítás. Nehéz időket élünk, a koronavírus-járvány közepén vagyunk. A budapesti metróban utazva, egy hónapig eltűnődhetünk azon, hogy mit jelent jó embernek lenni, mert Szent II. János Pál pápa ezt tanítja nekünk. Egyik leghíresebb mondása volt: mindenki arra kapott meghívást, hogy szent legyen – az ehhez vezető utat mutatta meg az egész világnak. Az Európai Unióban ma Magyarország és Lengyelország az a két állam, amelyik, hűen II. János Pálhoz, ragaszkodik a kontinens keresztény gyökereihez. A szent életű pápa pedig égi patrónusként járul hozzá közös erőfeszítéseinkhez.

Osztie Zoltán, a templom plébánosa leszögezte: II. János Pál pápa üzenete három szóban foglalható össze, és ezek egyértelműen kidomborodnak a plakátokon olvasható szövegekből: igazság, szeretet, szabadság. Mindhárom Krisztus, az élő Isten szava. Zoltán atya arról is beszélt, hogy mindazt, ami lengyel, mi, magyarok szeretjük. A két nép mély barátságát jelképezi a Belvárosi Főplébánia előtt látható Szent Kinga Árpád-házi királylány és lengyel fejedelemné, valamint Szent Hedvig, Nagy Lajos királyunk és Erzsébet boszniai hercegnő lánya, lengyel királynő. Mindkettőjüket a II. János Pál pápa emelte a szentek sorába.

A metróban látható plakátkiállításon többek között a következő gondolatok olvashatók Szent II. János Páltól:

„Ne féljetek! Nyissátok ki, tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt!”

Hírdetés

„Az ember arra hivatott, hogy szabad legyen.”

„A jövő ma kezdődik, nem holnap.”

„A történelem megtanított bennünket arra, hogy a demokrácia értékek nélkül könnyen átváltozhat nyílt vagy rejtett totalitarizmusba.”

„Nem az a gazdag, aki birtokol, hanem az, aki ad.”

„Elvész a nemzet, ha megrontja a lelket, de felemelkedik, ha megtisztítja azt, ezt semmilyen külső erő nem képes elpusztítani.”

„Nincs szabadság igazságosság nélkül.”

„Nincs szabadság felelősség és az igazság szeretete nélkül.”

Fotó: Fábián Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »