Árnyékbizottság vizsgálja az Elios-ügyet

Árnyékbizottság vizsgálja az Elios-ügyet

Árnyékbizottságot hoznak létre az ellenzéki pártok, hogy érdemi vizsgálat történjen a Tiborcz István féle Elios-ügyben. Ezt közösen jelentették be a szocialisták, a Jobbik és az LMP. Bár a hasonló kezdeményezések korábban sorra kudarcba fulladtak, most bíznak abban, hogy eredményes lesz a munka.

„Hajrá, nyugodtan dúrjon a városházán. Én 2012 óta nem vagyok polgármester, után a polgármester Almási István meghalt, szerintem Almási István sem bánja onnan föntről, ha dúrják a papírjait. Én meg aztán végképp nem bánom. Nyugodtan, hajrá. Még Rapcsák Andrást is visszamenőleg 27 évre át lehet világítani, hajrá! Mindent bele” – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Vagyis Lázár János áll a hódmezővásárhelyi ügyek kivizsgálása elé. Mint ismert, az ő polgármestersége idején indult hódító útjára az Elios a közvilágítás pályázatokban.

A kancelláriaminiszter korábban elismerte: a miniszterelnök vejével közösen találták ki a beruházást. Ezt és az ehhez hasonló pályázatokat az OLAF után most az ellenzéki pártok egy árnyékbizottság keretei között vizsgálná.

„A korrupció elleni harc nem pártpolitikai kérdés. Olyan ügy, ami a legkisebb közös többszörös minden párt részéről. Azért ezt a formát választottuk, mert a parlamenti képviselőknek többletjogosítványai vannak a hivatalok és a hatóságok felé is. A bizottságok üléseit felváltva fogják vezetni a frakciók részéről delegált képviselők. A munkába pedig várunk minden parlamenti pártból egy-egy képviselőt” – jelentette be Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője.

A korábbi árnyékbizottságok nem hoztak sok sikert, ennek ellenére komoly eredményekre számítanak.

„Szeretnénk üzenni a Fidesznek, és szeretnénk információt adni a Fidesznek is. Szeretnénk, hogyha a fideszes politikusok tudnák azt, hogy mire számíthatnak. Jelen pillanatban még néhány hétig ezeket a kérdéseket megúszhatják, valószínűleg nem fognak eljönni a meghívásunkra, de szeretnénk, hogyha tudnák, hogy milyen kérdésekre kell számítaniuk a választások után” – emelte ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A Jobbik szerint egy demokratikus országban már régen hivatalosan vizsgálnák az ügyet, és a személy következmények sem maradnának el. „Minden normálisan működő országban a miniszterelnöknek egy ilyen gyanú után, egy ilyen súlyos ügy után le kellene mondania. Nálunk demokratikusabb országokban, Dél-Afrikában például a saját párttársai kényszerítették rá a miniszterelnököt, hogy mondjuk le. Vagy Dél-Koreában éppen most ítélték a volt miniszterelnök strómanját 20 évre. Nálunk is ilyen vizsgálatokat kellene lefolytatni, függetlenül attól, hogy kik az érintettek, melyik politikai párthoz tartoznak” – hangsúlyozta Szilágyi György országgyűlési képviselő.

Az árnyékbizottság első ülése kedd délelőtt Kecskeméten lesz, ahol az önkormányzat és a korábban Tiborcz István tulajdonában álló Elios közötti szerződéseket, annak teljesítését vizsgálják majd a helyi politikusokkal közösen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »