Arkaiym zenekar – ”Neo-Ethno-Folk” – a Kurultajon

Arkaiym zenekar – ”Neo-Ethno-Folk” – a Kurultajon

Két világszerte ismert kazak zenekarból, a népi zenét játszó ”Turan” együttesből és az instrumentális és vokális ”Art-Dala” együttesből, egy új irány született meg, az úgy nevezett ”Neo-Ethno-Folk”, amelynek alapítói Abzal Arykbayev és Anara Kasymova. A 2018-as Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlésen nagy sikert aratott a duó koncertje. Az idén 2022. augusztus 12-14. között a Kurultaj ünnepén a nagy sikert arató kazak együttes a hétvégi napokon – kibővült műsorrenddel –  ismét fellép. 

Az együttes zenészei több, mint 30 fajta népi hangszeren tudnak zenélni. Kazak népi hangszerek mellett, kirgiz, török, észak amerikai indián és európai hangszereken is játszanak.

Hírdetés

Az Arkaiym együttes az ősi közép-ázsiai torokéneklést is beleépítette zeneszámaiba. A torokéneklés a legősibb éneklési forma, amely a sámán hit, Zoroasztrizmus és Tengrizmus idejébe vezet vissza. Többféle torokéneklést mutatnak be a zenészek, mint például a “Kargyraa”, “Hoomei”, “Ezengile”, “Barbanadyr” és “Sygyt”.

Arkaiym együttes aktívan turnézik. Többek között Oroszországban, Kínában, Franciaországban, Ausztriában, Angliában és az Egyesült Államokban tartott már koncerteket.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »