Argentínában az ellenzéki pártszövetség áll győzelemre a félidős parlamenti választásokon

Argentínában az Együtt a változásért (Juntos por el Cambio) nevű jobbközép ellenzéki pártszövetség áll győzelemre a vasárnap tartott félidős parlamenti választásokon a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága mellett.

A vasárnap tartott parlamenti választásokon a 257 tagú képviselőház 127 mandátumáért és a 72 tagú szenátus 24 mandátumáért folyt versengés.

A képviselőházi választás országosan, vagyis a 23 argentin tartományban és a fővárosban zajlott, míg szenátusi választásokat nyolc tartományban tartottak.

Az Alberto Fernández államfő vezette Mindenki Frontja (Frente de Todos) kormányzó baloldali peronista pártszövetség az AFP francia hírügynökség szerint csaknem 40 évet követően elveszítette szenátusi többségét, és a jövőben 35 mandátuma lesz a felsőházban. A peronista pártszövetség már a szeptemberi 12-i előválasztáson is vereséget szenvedett, elveszítve többségét a képviselőházban.

Hírdetés

Az Együtt a változásért a mostani voksoláson 23 argentin tartományból tizenkettőben vezet, köztük a legnépesebb Buenos Aires tartományban és a fővárosában is.

A mintegy 34 millió választópolgár 71 százaléka járult az urnákhoz.

Alberto Fernández helyi idő szerint vasárnap este tartott beszédében ígéretet tett, hogy megoldást talál az ország Nemzetközi Valutaalap (IMF) irányában fennálló államadósságára, illetve az elszabadult, mostanra több mint 50 százalékos inflációra. Mint mondta, a bajok orvoslására december elején hosszú távú gazdasági tervet akar benyújtani a kongresszusban, egyben "hazafias" együttműködésre szólította fel a kulcsfontosságú tartományokban nyerésre álló ellenzéket.

Alberto Fernández népszerűsége erősen megcsappant az elharapódzó infláció következtében, amit a koronavírus-járvány nyomán elrendelt karantén és annak negatív gazdasági hatásai csak fokoztak. A 45 millió lakosú ország gazdasági teljesítménye 2020-ban -9,9 százalékra esett vissza, az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számolva 22 997 dollár (2019) volt, az infláció elérte a 42 százalékot, a munkanélküliségi ráta a 11,7 százalékot. A lakosság 42 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »