Arcpirító: hétéves gyakorlattal 160 ezret visz haza egy vonulós tűzoltó

Arcpirító: hétéves gyakorlattal 160 ezret visz haza egy vonulós tűzoltó

Egy hétéves beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 ezer forintot – írja közleményében az Egységes Tűzoltó Szakszervezet.  Mint az érdekképviselet tájékoztat, Magyarország vonulós tűzoltói a napokban kapták meg a sokat hangoztatott illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat, ami alapján a szakszervezet szerint „drámai a helyzet”. Hozzáteszik, a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Továbbá az ígért hárompilléres életpályamodellből kettő pillér egyáltalán nem valósult meg – fogalmaznak.

A lánglovagok szerint elfogadhatatlan, hogy a míg a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy hétéves tapasztalattal rendelkező tűzoltó 160 ezer forint körüli összeget visz haza.

Hírdetés

A szakszervezet úgy véli, azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány (jellemzően a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók) ne váltson munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »