Arcok, lelkiállapotok – Konyicska Csaba tárlata Kolozsváron

Arcok, lelkiállapotok – Konyicska Csaba tárlata Kolozsváron

Fájdalom, eksztázis, boldogság – így jellemzi Emberi lélek (The Human Spirit) című, a kolozsvári Uránia-palotában a hétvégén megnyílt festménykiállítását Konyicska Csaba.

13646753_10207034937367783_2040876823_o_b(fotók: Prózsa Lilla Zsuzsanna)

A Máramaros megyei Erzsébetbányáról származó, a kincses városban élő alkotó ötvenkét kiállított festménye az emberi arc és test ábrázolásán keresztül próbálja megragadni a különféle érzéseket, lelkiállapotokat. A színes, illetve fekete-fehér festményeken kívül gipszből készült öntött formák is megtekinthetőek, amelyek közül talán a legérdekesebb magáról a művészről készült a teljes alakos, félig aranyozott műalkotás.

Bár Konyicska Csaba adott címet műveinek, mégis úgy döntött, hogy a kiállításon nem tünteti fel ezeket, így teljes befogadói szabadságot biztosít a nézők számára: valamennyien olyan lelkiállapotban elemezhetik őket, amilyenben szeretnék. A fiatal művész elmondta, önarcképpel kezdte a portréfestmények sorozatát, majd ismerőseit, barátait kérte meg arra, hogy különböző élethelyzetekben megfesthesse alakjukat, arcukat.

13844045_10207034937327782_1833300195_o_b

Hozzátette, teljes munkaidőben bankban dolgozik, csak szabadidejében foglalkozik festészettel, de mindkét dolgot egyformán szívesen csinálja. Sosem végzett művészeti tanulmányokat, kizárólag autodidakta módon jutott oda, hogy immár második kiállítását nyitotta meg.

Előző tárlatát munkatársai meglepetésként szervezték meg. „Nagyjából fél évbe telt, amíg az összes alkotás elkészült. Akad olyan nap, amikor három festményt is elkészítek, de olyan hónap is, amikor csak kettőt” – mondta Konyicska Csaba. A kiállítás július 28-áig tekinthető meg a kolozsvári Uránia- palotában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »