Archaikus és kortárs kontrasztja

Archaikus és kortárs kontrasztja

Erdélyi pillanatképek láthatók azokon a fotókon, amelyek a #nálunkitthon elnevezésű pályázatra érkeztek, és amelyeket szakmai zsűri értékelt Kolozsváron.

rmdsz fotopalyazat szvi1_bSzigeti Vajk István nyertes fotója

Az Instagram közösségi oldalon zajló fotóverseny legeredetibb alkotásának járó díjat a csíkszeredai Szigeti Vajk István kapta, munkáját egy Pentax Q-S1 fényképezőgéppel jutalmazták. A fotópályázatot az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége indította el augusztus 29-én, a magyar fotográfia napján, a játékra több mint 300 #nálunkitthon címkével ellátott fotó érkezett.

„Azt kértük a jelentkezőktől, hogy fotóikon mutassák be, mi az, amire a legbüszkébbek erdélyiként. Végignézve a beérkezett alkotásokat, elmondhatjuk, ezt sikerült átadniuk, hiszen kivétel nélkül mindegyik kép arról szól, miért jó itthon lenni Erdélyben. Azokat a tájakat, épületeket, népszokásokat, ételeket és hangulatot ragadják meg, amitől Erdélyt az otthonunknak érezzük” – nyilatkozta a fődíj kihirdetését követően Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki szerint a munkák között külön gyöngyszemnek számítanak a gyermekek portréi és a családi albumokból kikerült képek is.

Szigeti Vajk István népviseletbe öltözött kisfiút ábrázoló fotója kiemelkedett a mezőnyből gondos képi térszervezésével, rafinált kompozíciós játékával. A nyertes több fotóját is az organikus és épített, archaikus és kortárs kontrasztja mentén szervezte, a tudatosan komponált, illetve véletlen képi elemek találkozása izgalmas történetekre nyit lehetőséget – írta értékelőjében a zsűri, amelynek lapunk munkatársai, Könczey Elemér grafikus, karikaturista és Biró István fotográfus, valamint Kovács Péter volt a tagja. A fődíj nyertesének alkotása mindhárom zsűritag kedvence volt.

rmdsz fotopalyazat szvi2_bSzigeti Vajk István másik fotója

„Nem feltétlenül csak a nyertes fotót méltatnám, Szigeti Vajk István emlékezetes képeit sorozatként értékelném. Erőteljes vizuális eszköztárral ötvözi személyes válaszát a pályázati kiírásra, mindezt úgy, hogy képeiről nem hiányoznak térre és időre utaló fogódzók” – értékelte Biró István. Hozzátette, összességében változatos színvonalú képeket küldtek be a pályázatra, amatőr és profi nevezők egyaránt beneveztek. „A nyertes anyag nemcsak szakmai színvonalában emelkedett ki a rácsodálkozásszerű, ötletbenevezések közül, hanem finom humorával és többrétű megfogalmazásával a fotótechnikailag tökelétes, ám témájában egysíkúan szép képek sorából is kitűnt frissességével” – mondta el Biró István.

Kovács Péter úgy fogalmazott, a fiatalabbak körében a legnépszerűbb az Instagram, ezért nem véletlen, hogy itt indult a verseny, őket akarták megszólítani, kíváncsiak voltak a véleményükre, arra, hogyan látják ők a szülőföldjüket. „A felhívás szövegében az szerepelt: a pályázóknak munkájukkal meg kell mutatniuk, mi az, amiért a világ végéről is hazajönnének. Éppen ez az, amit már nagyon sokszor elmondtunk: nem baj, ha a fiatalok elmennek külföldre, hiszen tapasztalatot gyűjtenek, amit itthon kamatoztathatnak. Az a fontos, hogy tudásukkal hazatérjenek, és olyan változásokat eszközöljenek, amelyek nemcsak szűk környezetükre, hanem egész Erdélyre hatással lesznek” − hangsúlyozta. A nyertes és valamennyi zsűri kedvelte fotó, véleményezés, illetve a #nálunkitthon teljes albuma megtekinthető az RMDSZ Facebook-oldalán.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »