Aranyra hangoló

Ez is rendhagyó irodalomóra volt, bár nem annyira meggyőző, mint amilyent Csörsz-Rumen István tartott múlt hétfőn. Pedig az előadók nagyon igyekeztek, kevés Arany-verset iktattak a műsorba, többféle vetítést beépítettek, még közös éneklésbe is bevonták a publikumot.

Az Arany János üzenetei című rendhagyó irodalomórát tegnap két alkalommal, a Székely Mikó Kollégium, majd a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjainak adta elő a Bod Péter Megyei Könyvtárban a Lövétei Lázár Lászlóval megerősített magyarországi csapat: Tóth János Gergely színművész szavalta a verseket, Keleti András felelt a zenei részért, Bíró Gergely író pedig a moderátor szerepét játszta el.

Hírdetés

Műsorukban ízelítőt adtak a Magyar Írószövetség budapesti, Bajza utcai székházának kerítésére kihelyezett, Arany János-versrészleteket és az azokból ihletődött fotókat bemutató kiállításról, kérdezték Lövétei Lázár László József Attila-díjas költőt, a Székelyföld folyóirat főszerkesztőjét az Arany Jánossal kialakított szellemi kapcsolatáról, lejátszták a nemrég a zsennyei Bezerédy-kastélyban diákok számára szervezett alkotótáborban született versmegzenésítést (Arany János Kertben című verse nemcsak a diákok által megzenésített változatban, de színészi előadásban is elhangzott), végül a kétszáz éve született költőnek saját – bár másik verséhez írt – dallamával A világ című vers is felcsendült, ennek egy részlete közös éneklésébe kapcsolódott be a közönség.

A műsor a tehetségkutatói szerepet is ellátta (volna), de az Aranyzsákba (legalábbis a Székely Mikó Kollégium diákjai) nem igyekeztek saját alkotásaikat belezsúfolni.

Váry O. Péter / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »