Aranyosra festem címmel Halmos Béla előtt tisztelgő lemez jelent meg

Aranyosra festem címmel Halmos Béla előtt tisztelgő lemez jelent meg

Aranyosra festem címmel Halmos Béla emléke előtt tisztelgő CD jelent meg. A 2013-ban elhunyt népzenésznek, népzenekutatónak dedikált lemezt egykori barátai és zenésztársai, Jantyik Zsolt és Csaba, valamint Pál István Szalonna és bandája rögzítették.

„A táncházmozgalom egyik elindítója, a Széchenyi-díjas Halmos Béla tavaly lett volna 75 éves. A CD koncepcióját még vele találtuk ki: olyan népzenei lemez született, amelynek szövegeit és részben zenéit is Jantyik Zsolt írta” – mondta Jantyik Csaba, a CD zenei rendezője, producere a Fonó Budai Zeneházban tartott pénteki sajtóeseményen.

A Jantyik-testvérek hat éven át, egészen a prímás haláláig játszottak együtt Halmos Bélával az 1986-ban alakult, úgynevezett alföldi rockot játszó debreceni PG Csoportban; Halmos Béla utolsó koncertjét is velük adta. „Szigorú, jó kedélyű, szorgalmas, alapos ember volt, aki mindig alkotásra biztatott minket. Nagyon sokat mesélt nekünk népzenei gyűjtéseiről” – idézte fel Jantyik Zsolt.

Mint az énekes fogalmazott, a most hétvégi Táncháztalálkozóra időzített lemez Halmos Béla tanításai alapján készült. Hozzátette: a napjainkban születő dalokat is hozzá lehet rendelni a régi stílushoz, ha illik rá.

A hegedűs Pál István Szalonna felidézte, hogy Jantyik Zsolt hozta a dalokat neki, és amikor ezeket lejátszotta, mindegyikhez bekúszott neki egy-egy Kárpát-medencei dallam, táncrend, például somogyi, széki, kalotaszegi, gyimesi, így alapvetően ezeket játszották rá hagyományos népi hangszereken.

Hírdetés

„Minden dallam adta a harmóniát, ezekre a táncházban is táncolhatnak”.

„Gyerekként, Kárpátalján ismertem meg Halmos Bélát, gyakran jött oda gyűjteni. Később, amikor már Budapesten jártam egyetemre, és az Almássy téren a Napra zenekarral rockos népzenét játszottunk, megjelent, és gitáron lejátszott egy Illés- és egy Beatles-számot, hogy aztán hegedűn elmuzsikálja a széki rendet” – emlékezett Pál István Szalonna.

Jantyik Csaba hangsúlyozta: a mostani lemezre született dalok „új népdalokként” tudnak működni. „Minden új rész a régiek természetességével hat, folyamatot képez. Ez lehetőség és feladat: a 21. század néptáncosainak és népzenészeinek is szeretnének adni mai, őket inspiráló halmosi gondolatokat: énekelhető, játszható, táncolható formában”.

A CD-n néhány dalban felvételről Halmos Béla énekhangja és hegedűjátéka is hallható. A bónuszdalként szerepló felvételen (Szent Karácsony szép meséje) is közreműködött Halmos Béla: ezt az ő tiszteletére és emlékére Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Fábián Éva, Ferenczi György, Jantyik Zsolt, Jantyik Csaba és a PG csoport tagjai vették fel újra.

A lemez anyaga alapján azonos címmel a közeljövőben előadás készül, amelyeket a tervek szerint előadnak a nyári gyulai Halmos Béla Fesztiválon, a Panyola fesztiválon, ősszel pedig Kisújszálláson, valamint a Müpában is.

A lemezhez készült füzetke számos eddig kiadatlan fotót tartalmaz Halmos Béláról. A CD az NKA Halmos Béla Programjának támogatásával készült.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »