Aranynap lesz-e a kedd?

Aranynap lesz-e a kedd?

Újabb magyar sikernap lehet a mai, miután kajak-kenuban – Szabó Gabriella, Kozák Danuta K2 500-on – és birkózásban – a 66 kilós Lőrincz Tamás – is komoly aranyeséllyel indulnak a magyarok a riói olimpia keddi versenynapján, melyen 25 számban osztanak érmeket.

– A teljes magyar riói program

Határtalan optimizmussal várhatják a keddi eseményeket a riói olimpián a magyar szurkolók. Ugyanis ezúttal egy olyan nap következik, amikor valós aranyesélyekkel lépnek a szőnyegre vagy éppen szállnak a vízre sportolóink. De menjünk szép sorjában!

A Rodrigo de Freitas Lagúnában ugyan a négy számból csak egyben lesz érdekelt magyar egység a legjobb nyolcak mezőnyeit felvonultató A döntők során, de a világ- és Európa-bajnoki címvédő Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos páros nagy esélyesként várja az 500 méteres verseny fináléját. Még akkor is így van, ha a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta összeszedett egy vírust, amitől már az előfutamban is egy hasmenés miatt fent eltöltött éjszaka után versenyzett. Ám reményeink szerint nem kell aggódni, a világklasszis páros még így is a szám toronymagas esélyese.

– Szerencsére nem egy súlyos betegségről van szó, de a versenyzés szempontjából ilyenkor a nagyon kevés is számít, a folyadékvesztés, a nem alvás vagy a gyomortáji érzékenység. A gyógyszeres kezelésnek pedig idő kell, hogy eredményt hozzon. A betegség az előfutam előtt hatalmas lelki terhet jelenthetett a számára, amely a döntőbe jutással valószínűleg lekerült róla. Azt gondolom, a döntőre már rendben lesz Dana, de most pihenésre van szüksége – vélekedett a hirtelen főszerephez jutó csapatorvos, Toman József.

A hétfői előcsatározásokat nem vette sikerrel a kenus Vasbányai Henrik, valamint a kajakos Kopasz Bálint és Douchev-Janics Natasa, ők a B döntőben versenyeznek majd ma.

Birkózásban Lőrincz Tamás folytathatja a magyarok sikeres szereplését, miután Bácsi Péter és Tamás testvére, Lőrincz Viktor is pontszerző lett Rióban. A kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt ceglédi versenyző Londonban ezüstérmes volt, s most azzal a céllal érkezett Brazíliába, hogy még jobb eredményt érjen el. Ám Fortuna úgy döntött, ha olimpiai bajnok akar lenni, akkor kizárólag a legjobbakat kell a dobogó tetejéig vezető úton legyőznie. Elsőként a 2013-as budapesti-világbajnokság győztesével, a tavalyi vb-ezüstérmesével szemben, a dél-koreai Rju Han Szu ellen kell bizonyítania. Ha ez meglenne – miért ne sikerülne? Igaz, eddig még nem birkóztak egymással… –, akkor a negyeddöntőben az az örmény Arutjunjan Migran várhat rá, aki a tavalyi, Las Vegas-i világbajnokságon legyőzte a ceglédi birkózót.

Lőrincz Tamás a londoni ezüst után most aranyat szeretne nyerni Rióban

– Ennél én sem tudtam volna nehezebbet összeírni, de akkor is megcsinálja. Egy ilyen birkózó, mint ő, olimpiai bajnok kell, hogy legyen. Itt leszek és segítek neki – jelentette ki a tegnap a 85 kilósok mezőnyében ötödik helyen végző testvér, Lőrincz Viktor.

Szintén szőnyegre lép a 98 kilósok között a 2009-ben világbajnok Kiss Balázs, és bizony rá sem mesedélután vár a szőnyegen. Először is selejtezni kényszerül az ukránok vb-bronzérmese, Dimitrij Timcsenko ellen, ha ezt sikerrel veszi, a nyolcaddöntőben a fehéroroszok 2011-es Európa-bajnoka, Cimafej Dzsejnicsenka vagy az Eb-bronzérmes svéd Fredrik Schön következhet. Már többször írtuk, de attól még most is igaz: teher alatt nő a pálma…

A vízilabdázóknál (férfiak) élesre vált a küzdelem, ugyanis ma kezdetét veszi az egyenes kieséses szakasz: Benedek Tibor együttese a negyeddöntőben a négy éve negyedik Montenegró legjobbjaival találkozik. Ugyan nem sokat jelent, de azért mégis írjuk le: csak és kizárólag a magyar válogatott veretlen az egész mezőnyben, és javuló formáját mi sem bizonyítja jobban, hogy utolsó két meccsét fölényesen nyerte.

– Montenegró nagyon agresszív ellenfél, ezt tapasztaltuk az Eb-n. Ha ugyanúgy meg tudnak minket zavarni a fizikális fölényükkel, akkor nagy bajban leszünk, de ha függetleníteni tudjuk magunkat ettől és elhisszük, hogy jobban tudunk játszani, mert szerintem jobban tudunk, akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést – latolgatta a negyeddöntő esélyeit a szövetségi kapitány.

Súlyemelésben és nyílt vízi úszásban nem lehetnek vérmes reményei a magyar drukkereknek: előbbi sportágban egyedüliként Nagy Péter lép dobogóra a +105 kilogrammos kategóriában – esetleg odaérhet a legjobb tíz közé –, míg utóbbiban Papp Márk próbálkozik 10 kilométeren. Az atlétikai versenyeken az Európa-bajnoki ezüstérmes Baji Balázs a 110 méter gátfutás elődöntőjében szerepel majd és bravúr esetén akár a nyolcas fináléba is bejuthat. Ha valaki, ő képes ezt megcsinálni.

A magyarok mai programja

ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)
Esti program – 1.40-1.57: férfi 110 m gát elődöntő (Baji Balázs), 3.45-3.46: döntő.

BIRKÓZÁS – (2-es Karióka Aréna)
15.00-18.00: férfi kötöttfogás 66 kg (Lőrincz Tamás) és 98 kg (Kiss Balázs) selejtezők, elődöntők, 21.00-23.45: vigaszág és éremmérkőzések

KAJAK-KENU (Rodrigo de Freitas Lagúna)
14.00: férfi C-1 1000 m B döntő (Vasbányai Henrik), 14.23: női K-2 500 m A döntő (Szabó Gabriella, Kozák Danuta), 14.40: női K-1 200 m B döntő (Douchev-Janics Natasa), 15.04: férfi K-1 1000 m B döntő (Kopasz Bálint)

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS (Copacabana Erőd)
14.00-16.30: férfi 10 km (Papp Márk)

SÚLYEMELÉS (Riocentro – 2-es Pavilon)
20.30-22.30: férfi +105 kg B csoport (Nagy Péter)

VÍZILABDA (Olimpiai Uszoda)
Férfiak negyeddöntője – 16.00: MAGYARORSZÁG-Montenegró


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »