Aranyat fialt a szemét Hódmezővásárhelyen az LMP társelnöke szerint

Aranyat fialt a szemét Hódmezővásárhelyen az LMP társelnöke szerint

Hadházy Ákos úgy számol, hogy a város százmilliókat takaríthatott volna meg, ha közvetlenül a gyártótól vásárol kukákat és kukásautókat. Az ellenzéki politikus feljelentést tesz az ügyben.

1,3 milliárd forintért vásárol szelektív hulladékgyűjtőket és kukásautókat Hódmezővásárhely vezetése 2015-ben. A közbeszerzésen a nyertes cég 300 millió forintot keresett – állította az LMP társelnöke. Hadházy Ákos ezúttal az időközi polgármester-választásra készülő városban tartotta szokásos heti sajtótájékoztatóját a korrupciógyanús ügyletekről.

„Egy évvel, mielőtt ezeket a kukákat megvásárolták volna, megalakítottak egy bt.-t, ebből a bt.-ből egy kft-t. Ennek a kft.-nek korábban szinte nulla forint volt a bevétele, majd egyik pillanatról a másikra 1,3 milliárd forintos megrendelést kapott a várostól úgy, hogy korábban soha egyetlenegy kukát vagy kukásautót ez a cég nem adott el. És végül ezt a céget egyetlenegy ajánlatból választották ki. Volt más ajánlattevő, annál is lehet összefüggéseket találni, de azokat kizárták, és végül ez az egyetlenegy ajánlat maradt. Ugyanígy történt Tiborcz Istvánéknál is” – fogalmazott az LMP társelnöke.

Az elmúlt 7 év hódmezővásárhelyi közbeszerzéseit Horváth András is átnézte. Ő volt az az adóellenőr, aki azt állította néhány éve, hogy az igazán nagy adócsalókat az állam futni hagyja.

„Az építőipari közbeszerzéseknek a száma, de nagyon széleskörűen értve az építőipart, 80-90 százaléka egyetlenegy érdekeltségnek a kezében van. Ez a korrupciónak a melegágya, az ilyen típusú közbeszerzési rendszer. Az a szomorú, hogy ez pont Lázár Jánosnak a városában van” – jegyezte meg az egykori adóellenőr.

Tisztességes versenyben kellene dönteni az adófizetők pénzéről a hódmezővásárhelyi közbeszerzéseken, mondta Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt. „Ne szívességből, ismerősöknek, rokonoknak, barátoknak adjuk oda ezeket a húsos falatokat, amin mint hallottuk, 300 millió forintot veszít a város. Hadházy Ákos más példát mondott, én azt mondom, hogy ez több mint egy éves építményadója a hódmezővásárhelyi magánszemélyeknek” – fogalmazott Márki-Zay Péter.

Hadházy Ákos arról is beszélt, hogy Hódmezővásárhelyen százmilliós közbeszerzéseket nyernek olyan cégek, amelyek 4-5 bejelentett dolgozót foglalkoztatnak​, telephelyük pedig azonos.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »