Aranyak még: minden idők „legesleg” úszó-Eb-je

Aranyak még: minden idők „legesleg” úszó-Eb-je

A londoni úszó-Eb zárónapján Kapás Boglárka és Verrasztó Dávid jóvoltából két arany, Szilágyi Liliánának köszönhetően egy ezüst, a férfi vegyes váltónak hála egy bronzéremmel hízott történelmire Eb-éremkollekciónk. Soha ilyen sikeresek még nem voltunk Európa-bajnokságon – olimpiai évben pedig ez igen bizalomgerjesztő.

Éremesővel és a kontinensviadal éremtáblázatának élén kívánta befejezni szereplését a magyar úszócsapat a londoni Eb-n, a 8 vasárnap délutáni fináléból 5-ben érdekeltek voltunk. Kapás Boglárka a 3. legjobb idővel volt finalista 400 m gyorson, Verrasztó Dávid az elsővel 400 m vegyesen – egyik üldözője Gyurta Gergely volt –, Szilágyi Liliána a 2. legjobb idővel volt döntős 200 m pillangón (Jakabos Zsu az 5.-kel), férfi 4×100-as vegyes váltónk pedig a 3. legjobb időeredménnyel jutott a legjobb 8 közé.

Elsőként a magyarok közül Takács Krisztián ugrott vízbe férfi 50 gyorson, ahol tervei ellenére levegőt kellett vennie, így lemaradt a „bármi lehet” eredményről, hatodikként zárt, de ezért is minden dicséret megilleti őt.

Takács Krisztián nyilatkozata az M4 Sportnak az 50 gyors után:

Sajnos túlpörgettem magam, és levegőt kellett vennem közben, ezért nem sikerült egyéni csúcsot és 22 másodpercen belüli időeredményt úsznom.

Jöttek ezután a hölgyek, a 200 m pillangón második idővel döntőbe jutott Szilágyi Liliána és az 5.-ként Kvalifikált Jakabos Zsuzsanna. Mindketten fantasztikusan rajtoltak. 50-nél Szilágyi Liliána 1., Jakabos 4. helyen fordult. 100-nál Szilágyi vezetett, Jakabos az 5. helyen érkezett. 150-nél Szilágyi Liliána visszaesett a 2. helyre, de Jakabos megkezdte a felzárkózást, a 4. helyen fordult. 200-nál Szilágyi Liliána rosszabb benyúlással, 1 századdal kikapott a német Franziska Hentkétől. Jakabos Zsuzsanna 4. lett. Azonban ami a nyilatkozatoknál történt, mindenkit meglepett, megkönnyeztetett.

Szilágyi Liliána az M4 Sportnak:

Nem érdekel, komolyan. Most kapjak ki inkább, mint az olimpián. Annyira boldog vagyok, hogy nem hiszem el. Három hónapja abba akartam hagyni az úszást. Olyan családba születtem, ahol az határozott meg… (Szilágyi Gyarmati Dezső unokája, Szilágyi Zoltán lánya – a szerk.) életemben először magamat adhattam. Életemben először ember lehettem, hibázhattam és sírhattam. Köszönöm mindenkinek!

Jakabos Zsuzsanna az M4 Sportnak: Mindent kiadtam magamból, nem lehetek szomorú, nem gondolom, hogy valamit elrontottam. Jó pályán, a szélén, a kettesen úsztam.

A nap talán legjobban várt döntője jött, 400 m vegyesen ugyanis legjobb idővel került fináléba Verrasztó Dávid, három pályával „följebb” pedig ott volt Gyurta Gergely is. A női 200-as pillangóhoz több dologban is hasonlít a szám: „pályaelhagyó” magyar Európa-csúcstartója van – Cseh László személyében – és öldöklő küzdelem volt a számban való részvételért. Gyurta Gergely ráadásul igencsak megizzadt a középdöntőben, hiszen Grátz Benjáminnal a riói indulási jogért küzdött, és mindössze egyetlen hellyel végzett előrébb „a kis” Gyurta Grátznál, akinek viszont olimpiai indulást jelenthet, ha Gyurta Gergely lemond erről a számról…

Verrasztó nagyon rosszul kapta el a rajtot, Gyurta jól, utóbbi harmadikként fordult 50-nél. 100-nál Verrasztó már a harmadik volt, Gyurta csak az ötödik. 150-nél Verrasztó simán vezetett, Gyurta továbbra is 5. volt. Féltáv: Verrasztó simán vezetett, Gyurta már a 4.! 250-nél Verrasztó szétverte a mezőnyt, Gyurta Gergely is jött, már a dobogót ostromolta! Az utolsó százra Verrasztó Dávid porig alázott mindenkit, Gyurta a dobogóért küzdött, Verrasztó végül simán Európa-bajnok, Gyurta Gergely 4. helyen végzett, bravó!

Verrasztó Dávid az M4 Sportnak:

Jobbat szerettem volna, persze jó formában vagyok most is. A következő versenyeken még jobban fogok menni. Az olimpiára készülök ugyanúgy, mint eddig. Lesz, ami lesz, nem tudok jósolni. Most ennyi, megyünk tovább.

És jött az eddig 3 aranyérmes Kapás Boglárka 400 m gyorson. Az UTE 23 éves úszónője elvileg már jóllakott lehetett volna Londonban, 800-on és 1500-on ő győzött, a 4×200-as gyorsváltó tagjaként pedig szintén meghallgathatta a magyar Himnuszt. A fináléba a 3. legjobb idővel került, éppen elütve a döntőbe jutástól az összességében 10. helyen végzett Késely Ajnát – 3 brit végzett köztük, akik közül csak kettő indulhatott a döntőben, így lett Késely visszalépés esetén az első számú tartalék versenyző volt. Kapás tehát negyedik aranyáért tepert.

Kapás a 3-as pályáról startolt… Nem is rosszul! A spanyol Mireia Belmontéval együtt ment 50-ig, de még 100-nál is „közösen” fordultak. 150-nél egy picit ellépett (fél testhosszal), féltávnál ez az előny egy egész testhosszra hízott! 250-re stabilizálta ezt a fölényt, legnagyobb ellenfelét már másfél testhosszal verte. 300 méternél bődületes előnye volt már, 350-nél pedig borítékba tehettük a csapat 10. aranyérmét. Az utolsó hosszon már látta a viszonyokat, vetélytársai felé vett levegőt, és megszerezte saját maga 4. londoni Eb-aranyérmét! És akkor most szembesíthetjük Kapás Boglárkát az MNO-nak adott interjújával. Azt mondta, 3 éremért, egy aranyért megy Londonba. Ebből lett négy arany.

Kapás Boglárka az M4 Sportnak:

Még mindig el sem hiszem, ami történt, a helyezés és az időeredmény. Fantasztikus, nagyon boldog vagyok. Minden megvalósult, amit csak terveztem, nem tudtam, mennyire leszek fáradt, elindultam a táv második felén. Itt, ezen az Európa-bajnokságon kezdtem hinni magamban, érdemes volt eljönni Londonba. Hogy megyek Rióba? 800 gyorson dobogóra akarok kerülni, de most már a 400-ra is oda kell figyelnem. Van még két hónap kemény munka, még jobb leszek az olimpiáig.

Végül jött a slusszpoén, a 4×100-as férfi vegyes váltó.

Balog Gábor kezdett háton. 50-en hatodik helyen fordult, 100-on szépen feljött, de 6. helyen adta át a „botot” Financsek Gábornak. 150-nél Financsek hosszan delfinezett és lemaradt, jöhetett Cseh László, az ő távja (100 m pille) bajnoka… neki kellett valamit kitalálnia ezen a százon; 250-nél már megint versenyben voltunk, 300-nál pedig már a második helyen jöhettünk! Bohus Richárd a 4. helyen ment az utolsó 50 felé, de meglett végül a 3. hely!

A férfiváltónak Gyurta Dániel nélkül is meglett a kvóta, hiszen a görögöket, a svédeket és az íreket is megelőzték. Az olaszokat szabálytalan váltás miatt kizárták, az írek így megszerezték a 7. helyet.

Az Európa-bajnokság hivatalos éremtáblázatának élén zártunk 10 arannyal, 4 ezüsttel és 5 bronzzal. Soha ilyen jó Eb-nk nem volt még. Augusztusban olimpia jön, tengerentúli úszókkal és sokkal kevesebb versenyszámmal, a mostani eredményeket még mérlegre fogjuk tenni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »