Arányait tekintve a sör kétszer annyi munkahelyet teremt, mint az autóipar

Arányait tekintve a sör kétszer annyi munkahelyet teremt, mint az autóipar

A sör több munkahelyet hoz létre, mint más ágazatok – jelentette ki Vladimír Machalík, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének (SZVPS) ügyvezető igazgatója a sör nemzetközi napja kapcsán, amelyet 2008 óta augusztus első péntekén tartanak.

Machalík hozzátette, hogy a The Brewers of Europe adatai szerint a sörhöz kötődő munkahelyek 95%-a nem a sörgyárakban van. Egy sörgyári állás további egy munkahelyet teremt a mezőgazdaságban, egyet a kiskereskedelemben, kettőt a forgalmazóknál és hármat a vendéglátásban.

Sem Európában, sem Szlovákiában továbbra sem érte el a járvány előtti szintet a söreladás. A sör fogyasztása sok esetben a vendéglátóhelyekhez és különféle rendezvényekhez kötődik, ezért a gyártók, a vendéglátósok és a fesztiválszervezők is abban bíznak, hogy idén legalább már megközelíti a járvány előtti szintet a fogyasztás” – tette hozzá Machalík.

Hírdetés

2021-ben az európai vendéglátóhelyeken 35%-kal kevesebb sör fogyott, mint 2019-ben – áll a The Brewers of Europe összegzésében. A visszaesést csak részben pótolta a bolti eladás, 2021-ben még mindig 28 milliárd hektoliterrel kevesebb sör fogyott Európában, mint a járvány előtt.

Az SZVPS a hazai sörgyártók 96, a malátagyártók 98%-át tömöríti, 1991-ben jött létre, és tagja az európai sörgyártók szövetségének, a Brewers of Europe-nak.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »