Áram ütött agyon hét elefántot Indiában

Áramütés pusztított el legalább hét vadon élő elefántot Indiában, amikor egy lelógó villanyvezetékbe ütköztek – közölte a helyi erdészeti hivatal szombaton.

Az elefántcsorda péntek éjjel haladt át a kelet-indiai Orisza állam Denkanal Szadar faluja melletti erdős területen, amikor a vezetékhez érhettek – mondta el Dzsitendranath Dasz vadvédelmi szakember. A vadak tetemeit falubeliek találták meg. Az elefántok valószínűleg élelem után kutatva hagyták el az élőhelyüket – tette hozzá.

Hírdetés

Az erdőirtás, az orvvadászat és a falvak terjeszkedése egyre szűkebb élőhelyet hagy a nagyjából 26 ezer vadon élő indiai elefántnak, ezért gyakran elkóborolnak rezervátumaikból. Rendszeresen ütik el őket vonatok, amikor sínekre tévednek, áramütés éri őket a vezetékekből vagy emberek ölik meg őket, amikor összetűzésbe kerülnek velük. Legalább 300 elefánt pusztult el balesetben – többek között áramütésben -, tehát nem természetes okokból az államban 2010 óta a Gadzsa Bandhu elefántvédő szervezet adatai alapján.

Biszvadzsit Mohanti állatvédő aktivista a Hindustan Timesnak elmondta, már többször szóltak az erdészetnek, hogy Denkanal környékén nagyjából 200 helyen lógnak a nagyfeszültségű vezetékek, amelyek veszélyeztetik az elefántok életét, ám eddig semmi nem történt a megjavításukra.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »