Áram nélkül Ausztria egy része

Mintegy 9 ezer háztartás maradt csütörtök reggel is áram nélkül a hirtelen esett nagy mennyiségű hó miatt a dél-ausztriai Karintia tartományban, az újabb áramkimaradások miatt helyenként a vasúti közlekedést is megint le kellett állítani.

Josef Stocker, a legnagyobb osztrák áramszolgáltató (Kelag) szóvivője elmondta: nagyjából 200 szerelő dolgozik a vezetékeken, hogy mielőbb helyreálljon a szolgáltatás. A kimaradások főként a tartományi székhely, Klagenfurt, illetve Villach és Völkermarkt környékét érintik.

Éjszaka a Vöröskereszt kivonult az A11-es autópályára, ahol forró itallal kínálták a szélsőséges időjárás miatt ott rekedt utazókat. A Klagenfurtot Villachhal összekötő autópályán is hosszú volt a várakozási idő, egyes vezetők akár hat vagy több órán át vesztegeltek, mielőtt továbbindulhattak úti céljuk felé.

A térségben mintegy 2000 bevetésben lévő tűzoltónak sűrű napja volt szerdán: csak Klagenfurtban több mint 200 esetben riasztották őket.

Klagenfurt környékén 70-80 centiméter friss hó hullott az osztrák meteorológiai intézet szerint, de a szlovén–osztrák határon is 30-40 centiméter esett.

Az osztrák rendőrség szerint a közlekedési helyzet valamelyest normalizálódott, de a magasan fekvő területekre utazóknak továbbra is elkel a téli felszerelés. A szlovén határon fekvő Loibl-hágónál például kötelező a hólánc használata.

Eközben Stájerországban csütörtök reggelre sikerült csaknem mind a 6 ezer érintett háztartásban helyreállítani az áramszolgáltatást, és a közlekedés is újra a megszokott mederben zajlik. A 800 bevetésben lévő tűzoltót itt legalább 300 esetben hívták ki, legtöbbször a hó súlya alatt megroppant fákat és ágakat kellett eltávolítani az utakról, vagy a közlekedésben elakadt járműveknek kellett segíteni.

A sűrű havazás különösen Deutschlandsberg, Feldbach, Graz, Leibnitz, Voitsberg és Weiz környékét érintette.

A mezőgazdaság is megsínylette a zord időjárást: egy agrár-tisztségviselő több tízmillió eurós károktól tart. A fagyok miatt számos, mezőgazdaságból élő család kerülhet a tönk szélére.

A tartományban Wegscheid és Mürzsteg között még csütörtök reggel is kötelező volt a hólánc használata a kamionokon, és csak a téli gumival felszerelt személyautók mehettek tovább.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »