Áradnak a migránsok Európába a Földközi-tengeren

Áradnak a migránsok Európába a Földközi-tengeren

Egyre több migráns kel át ismét a Földközi-tengeren. Az olasz partiőrség naponta kétezer embert visz partra, az elmúlt héten több mint 14 ezren jutottak át így Olaszországba. Sok a halálos áldozat is, több mint százan fulladtak vízbe. Az olasz belügyminisztérium szerint a menekültek száma az év végéig elérheti a kétszázezret.

Szombaton csaknem 900 migráns érkezett csak a cataniai kikötőbe. Az olasz partiőrség naponta kétezer embert visz partra, az Észak-Afrika felől érkező hajókon és csónakokon egyre többen akarnak a nyári időjárás és nyugalmasabb tenger miatt ismét Európába jutni.

„Idén a tavalyinál is több kiskorú gyermek érkezik egyedül Európába, eddig legalább 6100, 14 és 17 év közötti fiatalt regisztráltunk. De még fiatalabb gyerekekkel is találkozunk, 9-10 évesekkel, akik vagy egyedül is indultak el, vagy az úton elvesztették a szüleiket vagy kísérőiket. Két napja így találtunk egy 9 hónapos nigériai babát és egy 5 éves szudáni kisfiút” – közölte Giovanna Di Benedetto, az egyik szicíliai gyermekmentő alapítvány szóvivője.

A hajókról egyből a segélyszervezetek sátraiba vezet az út, először az egészségügyi vizsgálat következik. „Először mindig a nők és gyerekek szállnak partra. Az általános állapotuk jó, de kimerültek és ki vannak száradva. Volt néhány várandós nő is, egyiküket kórházba kellett szállítani. Ezek a migránsok általában a szubszaharai régióból jönnek, Nyugat- és Kelet-Afrikából, de vannak néhányan Pakisztánból is” – nyilatkozta Alessia Lai, a Vöröskereszt egyik munkatársa.

Akik partot érnek, a szerencsések közé tartoznak. Csak az elmúlt héten több százan fulladtak a tengerbe, a túlzsúfolt csónakok közül több is felborul és elsüllyed. Mivel azonban nincs hivatalos lista, az áldozatok számát is csak becsülni lehet.

2014-ben és 2015-ben összesen több mint 320 ezren érkeztek az olasz partokhoz, csaknem 7 ezren azonban meghaltak a tengeren. Az olasz belügyminisztérium szerint eddig az évben 40 menekült érkezett a térségbe, számuk az év végéig pedig elérheti a 200 ezret. A római kormány arra figyelmeztetett, hogy ez veszélyhelyzetet teremthet az olaszországi befogadóállomásokon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »