Aradi vértanúk – Több tucatnyi helyszínen tartottak megemlékezéseket a Felvidéken – KÉPGALÉRIÁVAL

Aradi vértanúk – Több tucatnyi helyszínen tartottak megemlékezéseket a Felvidéken – KÉPGALÉRIÁVAL

Több tucatnyi helyszínen – szinte minden nagyobb, magyarok által lakott településen – tartottak megemlékezéseket a nemzeti gyásznap alkalmából a Felvidéken vasárnap.

Pozsonyban délután fél kettőtől a megemlékezések hagyományos helyszínén, a kecskekapui temetőben, a vértanú halált halt báró, Jeszenák János a felvidéki ellenforradalmi csapatok ellen küzdő egységek kormánybiztosa, illetve Rázga Pál evangélikus lelkész sírjánál idézték fel az aradi vértanúk és a szabadságharc emlékét.

A hosszú évekig romló állapotban lévő síremléket az idén sikerült felújítani a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának 7 millió forintos támogatásának köszönhetően.

A rendezvény szónoka, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, beszédében a magyar történelem legfényesebb napjainak nevezve 1848-49-et, felidézte a szabadságharc néhány momentumát és az azt követő megtorlásokat, illetve beszélt az események és azok résztvevőinek felvidéki kötődéseiről is.

Hírdetés

Bárdos hangsúlyozta:

bár akkor a haladás felett győzött az elnyomás, a jogos harc nem volt és soha nem hiábavaló.

Rámutatott: akkor egy jobb és igazságosabb társadalomért haltak meg a vértanúk, akik félelem nélkül cselekedtek, sokszor saját magukat is legyőzve, és ez az üzenet a mai napig hat, mert az ő mai felvidéki utódaiknak is erőt kell meríteniük az előttük álló küzdelmekhez.

Az aradi vértanúk napján Pozsonyban rendszerint megemlékeznek a pozsonyi vértanúkról is, vagyis azokra, akik a koronázó városban születettek vagy ott végezték ki őket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »