Áradások országszerte, a katasztrófavédõk 14 településen léptek közbe az elmúlt 24 órában

A hétfőn este és hétfőről keddre virradóan lezúdult nagy mennyiségű eső miatt 14 településen kellett a lakosság segítségére sietnie a katasztrófavédelem csapatainak Arad, Argeş, Bákó, Bihar, Buzău, Dâmboviţa, Hunyad, Ilfov, Neamţ, Olt, Teleorman és Vâlcea megyében. Emberélet nem került veszélybe – közölte az országos katasztrófavédelem (IGSU).

A tűzoltók 7 házból, 34 pincéből, 164 udvarról és két utcáról szivattyúzták ki a vizet az elmúlt 24 órában. A heves szél miatt három háztető lezuhant, 6 fa kitört és az úttestre esett.

Arad megye északi részében mintegy 50 háztartást öntött el a víz. Az áradások a Borossebes (Sebiş) és Menyháza (Moneasa) közötti térséget sújtották a leginkább. A régió lakosságát a RO-Alert rendszeren keresztül értesítette a katasztrófavédelem, miután a meteorológusok vörös jelzésű, nagy mennyiségű csapadékra vonatkozó riasztást adtak ki.

Hírdetés

Bajnokfalván egy négy felnőttből és egy gyermekből álló családot ki kellett menekíteni, mert fennállt a veszély, hogy vályogból épített házuk összeomlik. Dézna és Bajnokfalva között az út is járhatatlan volt az elmúlt éjszaka folyamán az áradás miatt, de kedd reggeltől már ismét járható.

A viharok miatt megszakadt az áramszolgáltatás Hargita és Iaşi megye összesen 8 településén, egyes helyeken még mindig dolgoznak a meghibásodások elhárításán.

A katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy azokban a térségekben, ahol a folyók megduzzadtak, ne keljenek át a vízen és ne is közelítsék meg a partokat. Ugyanakkor kérik, hogy mindenki tisztítsa meg az árkokat és csatornákat, hogy a felgyülemlett víz azokon át folyjon le. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »