Áradás a metróban – viharrá szelidülve is pusztít az Ida

Áradás a metróban – viharrá szelidülve is pusztít az Ida

New York városában és államában is rendkívüli állapotot hirdettek a szokatlanul heves esőzéseket követő áradások miatt csütörtökre virradóra.

A szélsőséges időjárás a nagy pusztítást okozó Ida hurrikán következménye, amely trópusi viharrá szelídülve haladt át az Egyesült Államok északkeleti részén szerda éjszaka – írja az MTI.

A New York államot kormányzó Kathy Hochul a Twitteren azt írta:

a döntésnek köszönhetően elérhetővé válik a szövetségi segély a rászorulók számára.

„Megtettünk minden óvintézkedést, mozgósítottuk erőforrásainkat, hogy felkészülten várjuk az eseményeket a terepen, de az anyatermészet azt tesz, amit akar, és ma éjjel tombolt dühében” – mondta Hochul a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Hírdetés

A kormányzó azt kérte a lakosoktól, hogy halasszák el a nem sürgős utazásokat. New York városában lezárták a metróvonalakat, miután a lépcsők vízeséssé alakultak át, és az alagutak mennyezetéről is folyt a víz.

Az amerikai meteorológia szolgálat először adott ki riasztás villámárvizek miatt a kilencmillió lakosú metropoliszra,

miután egy óra alatt 76,2 mm eső zúdult a nagyvárosra. New York polgármestere, Bill de Blasio a közösségi médiában figyelmeztette a veszélyes helyzetre a lakosságot.

A polgármester helyi idő szerint hajnali ötig megtiltotta a szárazföldi közlekedést a nagyvárosban, miután számos autóst ki kellett menteni az elárasztott utakról.

A szomszédos New Jersey államot vezető Phil Murphy is rendkívüli állapotot hirdetett szerda éjszaka, miután az államban tornádó pusztított. Newark nemzetközi repülőterén minden járatot töröltek, és a vasúti közlekedést is felfüggesztették a térségben.

Az Ida négyes kategóriájú hurrikánként érte el Louisianát vasárnap, és végigpusztította az államot, mielőtt trópusi viharrá szelídült volna.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »