Arab nyelvű táblák jelentek meg Szabadkán

Arab nyelvű táblák jelentek meg Szabadkán

Szerb, angol és arab nyelvű útjelző táblákat helyeztek ki Szabadkán – írja a Subotica.com.

A táblákkal segítik a "menekülteket", hogy megtalálják a városi befogadóközpontot – mondta Nenad Ivanisevic, a munka- és szociális ügyek államtitkára. Hasonló táblák láthatók Sidben és Presevóban is.

Szerbiába a bevándorlók Presevónál érkeznek Macedóniából. Innen szervezetten viszik őket Sidbe, a horvát határ közelébe. A magyarországi határkerítés kiépítése óta lényegesen kevesebben érkeznek Szabadkára. Bár időnként érkeznek arról hírek, hogy Románia felé próbálják megkerülni a határzárat, a jelenség nem tűnik tömegesnek.

Szerbiában a befogadóközpontokban biztosítják a jövevények ellátását. A szabadkai tavaly novemberben nyílt meg. A 150 férőhelyes objektum kialakítására a német szamaritánusok alapítványa, az ASB 150 ezer eurót adott. Az 580 négyzetméteres központ két hónap alatt készült el.

A nyugati határok fokozatos lezárása után Szerbia is lassítja a betolakodók beléptetését, és naponta legfeljebb félezer iraki és szíriai állampolgárt enged be, annyit, ahányan továbbutazhatnak Horvátországba, Szlovéniába és Ausztriába.

Hasonló lépésre szánta el magát Macedónia is, és gyakorlatilag lezárta a macedón–görög határt. Mivel Görögországba továbbra is tömegesen érkeznek a megszállók, jelenleg ott a legsúlyosabb a válság. Macedónia is csak a szíriai és az iraki állampolgárokat engedi be: azok az ártatlanok, akik nem tudnak továbbmenni, a határon gyakran összecsapnak a macedón rendőrökkel.

(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »