Arab Liga: A Hezbollah terrorszervezet

Terrorszervezetté nyilvánította pénteken az Arab Liga a Hezbollah libanoni síita szervezetet – jelentette a MENA egyiptomi állami hírügynökség.

„Az arab külügyminiszterek tanácsa úgy határozott, hogy terrorszervezetként tekint a Hezbollahra” – áll a MENA jelentésében.

A pénteki fejlemények mindössze kilenc nappal követik az Öböl Menti Együttműködési Tanács hasonló lépését. A Szaúd-Arábiát, Kuvaitot, Bahreint, Katart, Ománt és az Egyesült Arab Emírségeket tömörítő tanács akkor azzal indokolta a döntést, hogy a síita nagyhatalom, Irán támogatását élvező Hezbollah fiatalokat toboroz terrorakcióihoz, fegyvereket és robbanószereket csempészik, zűrzavart és erőszakot gerjeszt az öböl menti országokban, illetve Jemenben, Szíriában és Irakban.

Az irakiak megvédték a szervezetet

Az Arab Liga mostani döntéséről egyelőre annyit tudni, hogy Libanonon és Irakon kívül csaknem az összes tagállam támogatta azt, Algéria tartózkodott. A nap folyamán már kiszivárogtak olyan hírek, amelyek szerint az Iránnal szövetséges, többségében síita vezetésű Irak külügyminiszterének beszéde alatt a szaúdi külügyminiszter vezette küldöttség kivonult a tárgyalóteremből, mert Ibráhím el-Dzsafari védelmébe vette a Hezbollahot. „…a Hezbollah megvédte az arabok méltóságát, ezért aki terrorizmussal vádolja, az maga terrorista” – közölte az iraki diplomácia vezetője.

Az arab világot reprezentáló testület belső viszályai az iszlám két fő vonulatát, a síitákat és a szunnitákat megosztó törésvonal mentén zajlanak, és a régió két nagyhatalma, a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia közti állandó hatalmi harc fényében értelmezendőek. A liga pénteken azzal vádolta Iránt, hogy a perzsa állam a Szaúd-Arábiában és Bahreinben élő síitákat a szunnita uralkodóházak elleni felkelésre bujtogatja.

Kiéleződtek az ellentétek

Az Irán támogatta Hezbollah az egyetlen olyan libanoni milícia, amely az 1990-ben véget ért, 15 éven át pusztító polgárháborúból kikerülve megtarthatta a fegyvereit, és sokan erősebbnek tartják a kormányerőknél. A síita szervezet ezen túl a libanoni belpolitikának is meghatározó szereplője és tagja a 2014-ben alakult egységkormánynak.

A Hezbollah és Szaúd-Arábia között az utóbbi időben felerősödött ütésváltás megkeserítette Bejrút és Rijád viszonyát, s ennek egyik jeleként a szunnita monarchia két hete befagyasztotta a libanoni biztonsági erőknek szánt évi 4 milliárd dollárnyi (mintegy 1100 milliárd forint) katonai segélyeket. Szaúdi tisztségviselők mindezt azzal indokolták, hogy Libanon nem állt a monarchia mellé Iránnal szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »