Aquajogging: miért jó futni a medencében?

Aquajogging: miért jó futni a medencében?

Ha egy sérülés miatt szüneteltetnie kell kedvenc sportját, kíméletes edzésformát keres vagy csak kipróbálna valami újat, érdemes belevágnia a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő aquajoggingba.

Ha megfelelően végzik, az aquajogging nagyszerű módja lehet a testmozgásnak: ugyanolyan kardiovaszkuláris edzéstípus, mint amilyen a futás, így hordozza annak minden előnyét, viszont minimális a sérülés veszélye. Ráadásul remekül fejleszti az egyensúlyérzéket, különösen jót tesz a hasizomnak és a mélyhátizmoknak.

A sportág az Egyesült Államokból származik, kezdetben elsősorban operációk előtt és után ajánlották a betegeknek. Azonban hamar kiderült, hogy a gyakorlatok az idősek és a túlsúlyosak számára is nagyon hatékonyak lehetnek, hiszen kímélik az ízületeket. Napjainkban egyre népszerűbb ez az edzésforma, a terápiás alkalmazás mellett ma már nemtől és életkortól függetlenül, mindenkinek ajánlják. Élsportolók edzőtáborokban is élnek az általa nyújtott előnyökkel.

Futás a vízben

A sportág szerelmesei lényegében futómozgással haladnak a vízben, miközben egy deréköv segíti őket a felszínen maradásban. Többen speciális cipőt, súlyzót vagy kötelet is alkalmaznak az edzés során. Fontos, hogy előre haladás közben a lábak ne érjék el a medence alját. Maga a mozgás tehát nem egyszerű vízben futás.

A sportágat különösen azoknak a futóknak ajánlják, akik valamilyen sérülés miatt átmenetileg nem tudnak hódolni a szenvedélyüknek – írja a Guardian. Az aquajogging nagyjából az összes olyan izmot megmozgatja, amelyet a futás is erősít, ráadásul kifejezetten jót tesz a hajlítóizmoknak. Ez utóbbi azért is fontos, mert azoknál a hobbifutóknál, akik alapvetően ülőmunkát végeznek, ezek krónikusan gyengék, ami könnyen sérüléshez – különösen térdproblémákhoz – vezethet. Így a hagyományos futóedzés is hatékonyabbá válik, ha mellette valaki az aquajoggingot is alkalmazza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »