Április 12. – A Felvidékről kitelepítettek emléknapja

Április 12. – A Felvidékről kitelepítettek emléknapja

Hetven évvel ezelőtt alighogy elhalkult a hadi árvák és özvegyek jajkiáltása, újabb áldozatokat követelt az emberi gonoszság. Az akkori zavaros korok kitermelték és hatalomra juttatták a maguk beteglelkű, diktatúrára hajlamos vezetőit, akik hatalmuk megőrzéséért semmilyen embertelenségtől sem riadtak vissza. Pusztításuk több generációt is megmérgezett, s valamilyen szinten még napjainkban is érezteti hatását. – fogalmazza meg a lényeget Danajka Lajos Mesélő utcák című művében.

A felvidéki magyarok kitelepítése, Trianon, a lakosságcsere, és minden egyes csapás, mely bennünket magyarokat ért, örökre beleég nemzeti öntudatunkba.

Fontos megértenünk, hogy nem szabad, hogy a sok szenvedést, csapást elhomályosítsa a feledés. Mert mi és gyermekeink, unokáink elkerülni csak azokat a hibákat és bajokat vagyunk képesek, amelyekről ismeretünk és tudomásunk van.  Ha valamelyest ismerjük elődeink szenvedéseit, lelki nyomorúságait, amelyeket el kellett viselniük, talán biztosabban vesszük fel a további küzdelmet megmaradásunkért.

Ennek szellemében íme néhány korábbi cikkünk április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján:

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/kpa


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »