Appok és gombák

Appok és gombák

Egyetlenegy dolgot mondjon meg nekem valaki. Miért van az, hogy minél fejlettebb a technika, annál bonyolultabb az életünk. Ezt kérdezte Ervin Bandikától az erdőbe menet.

Télen különösen szép az erdő, főleg ha hópokrócok takarják a fák közét – tette még hozzá Ervin. Miből gondolja, kedves kuzin, hogy fogunk mi ma gombát találni? – válaszolt kérdéssel Bandika, mint valami felkészült megváltó. Két okom is van, hogy ezt gondoljam, folytatta Ervin, az egyik, hogy korhadt törzseken, beteg ágakon ilyenkor terem a téli fülőke, melyet élénksárga színéről könnyű felismerni. A másik pedig, hogy van a telefonomban gombakereső app. Szótlanul ropogtak tovább bakancsaikkal a havon, időnként felfigyelve néhány szarvas-, illetve vaddisznónyomra. Ervin álláspontja egyre tarthatatlanabbá vált: okostelefonjának gombakereső appja nem hogy nem vezette el őket a fülőkékhez, de a frissítésektől meg a hidegtől úgy lelassult, hogy valószínűleg a száztizenkettőt sem tudja vele felhívni, ha történetesen megkörnyékezi őket egy vaddisznó, illetve a fagyhalál. Használhatatlan és bonyolult, de legalább drága – csúsztatta pufajkája zsebébe a technika csodáját csalódottan Ervin. Sokkal rosszabb is történhetne velünk – próbálta nyugtatni sorstársát Bandika. Például, hogy megkínálnak egy olyan gulyással, amelybe vad- és nem vaddisznó húsát is felhasználták, vegyesen. Amikor a vaddisznóhús után a sima malac húsa téved a kanalába, mintha egy teljesen más ételt enne, sokkal rosszabbat. Holott a gulyás úgy egészben rendben van, de ugye a vaddisznó húsa tartalmasabb, nem meglepő hát, ha az ember a könnyedebb, háziasított rokon húsára harapva csalódik. Talán kiszűrhetjük az ilyesmit az életünkből, ha hozzánk is eljut a mesterséges intelligencia, amit újabban mindenki emleget. Várom már – tekintett végig a szemközti hegygerincen Ervin.

Hírdetés

És azt hallotta, hogy Ferenc pápa szerint kattintásvadász oldalakra kattintani bűn? – törte meg a szélcsendet tíz–tizenöt fányi távolságból Bandika. Mert jómagam ezzel kicsit bajban vagyok. Tudvalevő ugyanis, hogy az internetes oldalak mindegyike azért születik, hogy kattintásokra sarkallja az olvasókat, nézőket, akármi. Az oldal, melyre senki nem kattint, elsorvad, megszűnik, üzemeltetője elégedetlen, szomorú lesz. Nyilván arra gondolt Ferenc pápa – próbált ismét életet lehelni telefonjába Ervin –, hogy azokra az oldalakra ne kattintsunk, amelyek álhíreket terjesztenek, félretájékoztatnak, és a szenzációkeltés, illetve a rémületgerjesztés trükkjeitől sem riadva vissza szerzik meg kattintásainkat, miközben nem adnak cserébe semmit, illetve ha mégis, a tartalom selejt. Meg hát vannak már álhír-felismerő appok is. Igen? És működnek is? Tudtommal igen, felelte Bandika. Akkor most már csak egyet nem értek, lehelt a tájba Ervin. Hogy akkor mi az appja f…ért nem ismeri fel a gombát, mikor azt az ember is könnyebben felismeri, mint az álhírt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »