Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

Nem takarítottak, nincs pénz – motyogja egy riasztóan sántikáló, fogatlan idős bácsi Bicskén. Átesett egy stroke-on és két szürkehályog-műtéten. Naponta megteszi a felüljárón az utat a boltig, ahol alkohol kapható. Csak a vállát vonja meg, amikor arról kérdezzük, mit szól, hogy a napokban visszalépett az országgyűlésiképviselő-jelöltségtől a település szír származású háziorvosa, Bourgla Ossamah, mert úgy érezte: szír származású emberként a mai magyar közhangulatban nem tudja vállalni a jelöltséget.

A bicskei önkormányzati képviselő az MSZP színeiben indult volna. Azóta már azt mondja: visszavonul a nyilvánosságtól. Ennél többet a Magyar Nemzetnek nem is nyilatkozott.

http://mno.hu/

Igari Léna Ossamah mellett a másik olyan önkormányzati képviselő Bicskén, aki az MSZP és a DK támogatásával került a testületbe. A politikus civilben a Hit Gyülekezete hitoktatója, négy gyereket nevel. A főtéri kávézóban találkozunk. – Nem lepett meg Bourgla Ossamah visszalépése, és teljes mértékben megértem. Azt gondolom, tényleg a közhangulat miatt lépett vissza, mert egyébként rendkívül jó jelölt volt. A településen népszerű, köztiszteletnek örvend, az egyik legbecsületesebb ember, akit ismerek – mondja Igari Léna.

Szerinte a település lakói kettős helyzetben vannak: a személyes szimpátiájuk az orvosuké, de a migránskampány is megtette a hatását. Igari Léna állítja: mindig a lelkiismerete szerint igyekezett politizálni, de ennek egyre kevesebb tere van. – Úgy érzem, a doktor példáját követve én is szeretnék kivonulni a közéletből. Az biztos, hogy többet nem indulok képviselőjelöltként, de abban sem vagyok biztos, hogy ezt a ciklust kitöltöm. Nincs értelme – nyilatkozza a politikus. Bicske főtere takaros, a kicsit távolabb álló városháza kimondottan elegáns. Bejelentkezünk a recepción, érdekelne a polgármester, Pálffy Károly véleménye a város dolgairól és arról, mit szól ahhoz, hogy visszalépett a szír származású jelölt. Letelefonáltat, hogy nem nyilatkozik.

A helyiek ugyanakkor szívesen mesélnek, bár többnyire csak akkor, ha lehet név nélkül is. A szír háziorvosról jókat hallunk, de a migrációtól továbbra is tartanak, nem mindenkinek volt jó véleménye az egykor itt működő menekülttábor lakóiról. Ezt azonban el tudják különíteni attól, hogy a szír orvosuk „normális orvos és normális ember”. A település fejlődését nem nagyon látják, ellenben azt észrevették, hogy hatalmas kapu zárja el a helyiek elől az Erőmű-tavat: a száz hektár körüli, egykor kedvelt kirándulóhely ma Mészáros Lőrinc érdekeltsége, magánterület.

Hírdetés

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Az Erőmű-tó környékén korábban szállodát, golfpályát, lakóparkot tervezett egy izraeli vállalkozó. Feltehetőleg akkor sem kirándulhatnának a területen a bicskeiek, ha az ma golfparadicsom lenne – bár talán munkát és telekadót (amit Mészáros területszerzésekor eltöröltek) esetleg lehetett volna remélni a beruházástól. A 2008-as gazdasági világválság miatt viszont bedőlt a Budapest-gate névre keresztelt projekt, 2014-ben egy Mészároshoz kötődő cég vásárolta meg a területet. Csak műholdképekről lehet tudni, hogy villák épülhettek ott. A kapu kifogástalan és hatalmas, a barokk kastélyok bejáratai jutnak az ember eszébe róla, még a kapusfülkéről is, ahol biztonsági őr üldögél, és tájékoztat minket: magánterületre tévedtünk, ide nem léphetünk be. A helyiek nehezményezik a tó ügyét, úgy látszik, ez érzékeny kérdés errefelé.

– Nézze, ott gyerekeskedtem Mészáros Lőrinc tavánál. Nem hittem el, amikor mesélték, hogy nem lehet kijárni a tóhoz. Magamon kívül voltam. Ez annyira etikátlan. Sértő. Varga Józsefné vagyok, ezt nyugodtan megírhatja! – mondja felháborodva egy idősebb asszonyság. Vargáné régóta Budapesten él, de tartja a kapcsolatot az itteniekkel. – Mészáros Lőrinc egy univerzális ember. Ért a szódavízgyártáshoz, a vasúthoz, szerintem ha elmegyek az orvoshoz, az is ő lesz. Mindenhol Mészáros Lőrinc – sorolja az asszony, mire öccse közbeszól: „Jobb lenne Gyurcsány?”

Gyakran előkerül a beszélgetésekben Mészáros Lőrinc neve – a helyiek rutinosan hivatkoznak rá, nem a sajtóból ismerik, hiszen a milliárdos erről a környékről indult, és közvetlen hatással van a bicskeiek életére is. – Úgy ismerjük, hogy fűtés- és gázszerelő volt. Most meg milliárdos. Orbán Viktorral jóban volt, belendült néhány év alatt. Mindenhol megvett mindent. Csak maga felé harácsol. Ha már milliárdos lett, segíthetne az embereknek – véli egy negyvenes éveiben járó helyi férfi. Bourgla Ossamah doktorról többféle dolog is az eszébe jut: nem rossz ember, szavazott volna rá. Aztán az ugrik be neki, az orvos „azt akarja, hogy a migránsok jöjjenek be”. A végén arra jut: tisztelik Orbán Viktorban, hogy nem engedi be a migránsokat, de a város szerinte jobban járt volna Ossamah doktorral, mint a mostani képviselővel, mert Ossamah „normális mint ember és mint orvos is”.

A térség országgyűlési képviselőjének, Tessely Zoltánnak így most egy kihívója van, a jobbikos Varga László és egy valószínű kihívója, a Párbeszéd színeiben politizáló Szilágyi László. A Jobbik jelöltje azt mondja: örül, hogy kevesebb ellenfele van, és a Jobbik marad a Fidesz egyetlen kihívója.

Szilágyi László jelöltségéről még nincs végleges döntés, az a Párbeszéd és az MSZP közötti egyeztetéseken múlhat; egymás ellen nem indítanak jelöltet. A politikus kérdésünkre közli: elszomorítja, hogy Magyarország ott tart, hogy egy megbecsült szír származású ember azért vonul vissza a közélettől, mert fél, hogy milyen hangulatot teremtenek ellene. Sajnálná, ha az orvos tényleg külföldre költözne, és az ország elveszítene egy nagyszerű szakembert.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »