Anyaországi pénzből újítják fel a leégett bethlenszentmiklósi templomot

Anyaországi pénzből újítják fel a leégett bethlenszentmiklósi templomot

Magyarországi támogatással, a Rómer Flóris Terv vis maior alapjából újítják fel a bethlenszentmiklósi unitárius templom múlt héten leégett tornyát – közölte a Kárpát-medencei műemlékek felújításával foglalkozó Teleki László Alapítvány.
Az alapítvány vezetői felvették a kapcsolatot a bethlenszentmiklósi unitárius közösséggel, és megegyeztek abban, hogy a sürgősségi alapból biztosítanak finanszírozást a helyreállítási munkálatokhoz. „Megtörtént a védőtető kivitelezése, és hamarosan elkezdődik a helyreállítási terv elkészítése és engedélyezése is” – áll az alapítvány közleményében.

Mint arról beszámoltunk, a Fehér megyében, Nagyenyedtől 50 kilométerre található Bethlenszentmiklóson múlt csütörtökön gyulladt ki az unitárius templom tornya, a tüzet rövidzárlat okozta. A tűzoltók megállították ugyan a lángok továbbterjedését, a toronysisak azonban megsemmisült a tűzben, ahogy megrepedt és használhatatlanná vált az istenháza 1631-ben öntött nagyharangja is.

A 320 fős bethlenszentmiklósi unitárius gyülekezet lelkésze, Veress Ferenc korábban elmondta, hogy a gyülekezet a templom felújítására készült. Októberben került volna sor a talajmintavételre, és a tervezést is elkezdték volna. A templom felújítására a Magyar Unitárius Egyház és a helyi Jövőnk a szórványban egyesület is adománygyűjtést indított.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »