Anyanyelven történő oktatás: éljünk alkotmányos jogunkkal!

Anyanyelven történő oktatás: éljünk alkotmányos jogunkkal!

Március 15-én Kassa megyében a középiskolai beiratkozások kapcsán online tanácskozásra került sor Rastislav Trnka megyei elöljáróval, amelyen részt vett Furik Csaba (MKP) megyei képviselő, Nagy György, az Összefogás képviseletében, valamint a Híd párt részéről Pataky Károly megyeelnök-helyettes.

Az egyeztetés célja a megyében működő magyar, vagy részben magyar középiskolákba való jelentkezésekkel kapcsolatos helyzet tisztázása volt.

A februári online beiratkozási adatok szerint ugyanis 65-tel több volt a magyar jelentkező, mint amennyit a megyei magyar középiskolai kvóta engedélyezett a következő tanévre.

Hírdetés

Trnka elöljáró elmondta, hogy a végleges számok még változhatnak, hiszen vannak diákok, akik több helyre is benyújtják jelentkezésüket. Sokan Magyarországon terveznek továbbtanulni, de a bonyolult járványhelyzet miatt a biztonság kedvéért elektronikusan bejelentkeztek szlovákiai középiskolákba is.

Ki kell várni az április eleji határidőt, amikor a nyomtatott jelentkezési ívek befutnak az egyes iskolákba és a megyei hivatalba is. Akkor tekinthető majd véglegesnek a jelentkezők száma.

A megyei elöljáró javaslatára az említett határidő, azaz április 9. után az egyeztető felek visszatérnek a témára és akár tanintézményenként megvizsgálják a valós helyzetet és az esetleges túljelentkezés megoldási lehetőségeit.

(MKP/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »