Antiszemita hangulat uralkodik Litvániában, bezárták a vilniusi zsinagógát is

Antiszemita hangulat uralkodik Litvániában, bezárták a vilniusi zsinagógát is

Határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát és a hozzátartozó irodát antiszemita fenyegetések miatt – jelentette a litvániai zsidó közösség honlapjára hivatkozva az MTI.

“A felszított feszültségek közepette sem a közösség, sem a zsinagóga nem képes biztosítani a betérő emberek biztonságát, köztük olyanokét is, akiket a nácik üldöztek a holokauszt idején” – olvasható a nem meglepő módon nácizó közleményben.

A litvániai zsidó közösség állítólag az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kapott.

Hírdetés

“A (politikai) pártok és képviselőik antiszemita nyilatkozatainak megtűrése és a büntetlenségük arra ösztökél minket, hogy elgondolkodjunk a saját biztonságunkról” – áll továbbá a közleményben.

A zsidó közösség emellett a hatóságok egyértelmű állásfoglalását követeli “a zsidók megsemmisítésében szerepet játszó személyek dicsőítésével összefüggésben”. Hozzátették azt is, hogy máig nem kaptak semmiféle választ az ügyben.

Az ügy a Litvánia szovjet megszállása ellen folytatott harc két egykori vezéralakjának emlékével kapcsolatos. A zsidóellenes indulatokat ugyanis az váltotta ki, hogy levették Kazys Skirpa emléktábláját, és átnevezték a korábbi Jonas Noreika utcát.

Hazafias híveik viszont azt vallják, hogy a két történelmi figura szovjetellenes szerepe hangsúlyosabb antiszemita meggyőződésüknél. A litván nacionalista erők felvonulást szerveznek Litvánia szabadságharcosai emlékének támogatására.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »