Antióchiai Szent Ignác, az istenhordozó

Antióchiai Szent Ignác, az istenhordozó

Antióchiai Szent Ignác vértanú püspök még személyesen ismerhetett több apostolt is, ezért az apostoli atyák között tartjuk őt számon. Október 17-én rá emlékezünk.

Hitének átható ereje miatt nevezik őt Istenhordozónak (Teophorosz). Antióchia városa, aminek püspöki székében Szent Péter és Eudiosz utóda volt, jelentős kulturális és vallási központ volt a Római Birodalom keleti felében.

Püspöksége idején több alkalommal volt keresztényüldözés, de a gnosztikus tévtanok ellen is folyamatosan küzdenie kellett. Írásaiban elsőként bukkan fel a „kereszténység” és a „katolikus egyház” fogalma. A katolikus jelző világosan az egyetemességet hivatott leírni. Ignác nagy hangsúlyt fektetett az Egyház belső, a püspök és a hívek közötti, az oltárközösséget középpontnak tekintő egységére.

Antióchia városa a pogányságból megtért keresztény közösségéről is nevezetes volt. Ignác püspököt a Traianus idején kirobbant keresztényüldözés idején fogták el. Elfogatása ellenkezést váltott ki az egész városban, mivel személyét a zsidók, a pogányok, de még a gnosztikusok is tisztelték. Antióchiából Rómába vitték, hogy az amifteátrumban kiéheztetett vadállatok elé vessék. A hajóút során érintett kikötőkben felkeresték őt a helyi keresztény egyházak képviselői, amire összesen hét levéllel válaszolt.

Hírdetés

A vértanúságra is kész püspök („Váltságdíj vagyok értetek… engesztelő áldozat leszek helyettetek… feláldozom az életemet értetek!”) esendőségének tudatában kérte híveit: „Imádkozzatok értem, nehogy olyannak találtassam, aki nem állta ki a próbát.”

Még Traianus császárt is meglepte a jelenlétében vértanúhalálát halt püspök bátorsága, aki e szavakkal lépett a kiéheztetett fenevadak elé: „Én Isten gabonája vagyok, és a vadállatok foga őröl, hogy tiszta kenyér lehessek. Ösztökéljétek a vadállatokat, hogy azok legyenek a sírom, és semmit meg ne hagyjanak belőlem, nehogy bárkinek a terhére legyek!”

Forrás: Famiglia Cristiana/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »