Antik jármű a Duna habjain

Antik jármű a Duna habjain

Antik jármű a Duna habjain

A hattonnás, 4. századi őrhajó hétfőn kötött ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtti rakpartnál Fotó: Purger Tamás / MH

 

A Duna menti, antik római örökséggel bíró településeket járja végig az a 4. századi őrhajó, amelyik hétfőn kötött ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnél. A jármű július 16-án rajtolt Németországból, és végcélja a folyam deltája a Fekete-tengernél.

Hírdetés

Izgalmas látványnak lehettek szemtanúi ma azok, akik délelőtt a Duna mentén sétáltak vagy autóztak, és esetleg volt idejük vetni egy pillantást a folyam habjaira. A számos modern jármű között ugyanis egy 4. századi őrhajó replikáját is kiszúrhatták a hullámok hátán.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) előtt kikötő hajó július 16-án rajtolt a Németországban fekvő Fekete-erdőből, és a huszonnégy fős legénység egészen Románia keleti határáig evez azért, hogy „összekösse” a római örökséggel is bíró településeket. A járművet nemzetközi projekt keretében a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai régészek, ácsok, építészek és településtervezők segítségével reprodukálták. A teljes életnagyságban megépített, hattonnás, lusoria típusú őrhajó hossza tizennyolc-, szélessége 2,8 méter.

Az EU és az állam által finanszírozott, az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) elnevezésű Interreg Duna Transznacionális Program tíz ország tizenkilenc szervezetének közreműködésével valósul meg. Fő célja, hogy a Római Birodalom határvonalaként funkcionáló folyót összekötő útvonalként mutassa be a nagyközönségnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »