Antal Árpád: nem vagyunk egy rakás szerencsétlenség

Öt év alatt jelentősen lecsökkent a munkanélküliség Háromszéken: 2008-ban országos szinten a 40. helyen voltunk, 2011-től kezdett javulni a helyzet, tavalyig 15 megyét előztünk meg, és már az országos átlag alatti az állástalanok aránya vidékünkön – közölte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki szerint a szépmezői ipari park beindítása további előnyöket hoz majd: a szakképzetlen munkaerő foglalkoztatása mellett az értelmiségi bérek növekedését várják a cégek betelepedésétől.

A Sepsiipar szabályzatát már meghirdették, ha a tanács is elfogadja, érvénybe lép, és a polgármester reményei szerint még idén aláírnak néhány szerződést, mert máris vannak érdeklődő vállalkozók, pedig mostanában nem az olcsó munkaerővel csalogatják a cégeket, hanem azzal, hogy itt van ipari kultúra, és bár a bérek kétségtelenül alacsonyak, az emberek dolgoznak, nem segélyből élnek. Antal Árpád szerint ez fontos, nem kell azt hinnünk magunkról, hogy egy rakás szerencsétlenség vagyunk – ezt mások érdeke elhitetni, de tudnunk kell, hogy nem így van.
Az elöljáró azt szeretné, ha több különböző cég költözne Szépmezőre: olyanok is, amelyek a magasan képzett munkavállalókat jól megfizetik, és olyanok is, amelyek a tanulatlanoknak adnak munkát. Jelenleg az állástalanok 85 százaléka érettségivel sem rendelkezik, és ha nem alkalmazzák őket, eltartottakká válnak – magyarázta. Az önkormányzat szeretné itthon tartani a mérnököket is, sőt, az eltávozottak hazahívására is erőfeszítéseket tesz: a Tusványoson bemutatott Digitális Székelyföld kezdeményezéssel többek között az itthoni lehetőségeket népszerűsítik a világban szétszóródott székelyek tájékoztatására, hátha lesz, aki ráharap egy ígéretes álláshirdetésre.

Demeter J. Ildikó
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »