Antal Árpád: Bukarestből nem látszik az ország

Antal Árpád: Bukarestből nem látszik az ország

Az országos lakásstratégia kapcsán ismét bebizonyosodott, hogy Bukarestből nem látják az országot – szögezte le a Krónika kérdésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette, egy hasonló stratégiára valóban szükség van, illetve tíz év után az Országos Lakásügynökség (ANL) szabályzatán is ideje változtatni, ám a tervezetet az ország egészére kellene kidolgozni. 

anl tombhazak vn 007_b

A székelyföldi elöljáró úgy látja, hogy a stratégiába foglalt döntések egy része csak a nagyvárosokat érinti, ahol van mozgás az ingatlanpiacon, különben az ország nagy részében a piac stagnál. Mint mondja, hiába szögezik le, hogy a magán-ingatlanfejlesztők csak akkor kaphatnak építési engedélyt, ha a készülő lakások mintegy 20 százaléka 50 ezer eurónál olcsóbb lesz, ha az ország nagy részében egyáltalán nem épülnek lakások.

Antal szerint az ANL-rendszer működése most sincs rendben, de a tervezett módosítások csak felesleges központosítást jelentenek. Nehezményezi például, hogy elvennék az önkormányzatoktól az ANL-lakások bérleti díjának 80 százalékát. Mint magyarázta, jelenleg ez úgy működik, hogy a bérleti díj az önkormányzatoknál marad, az eladásból származó összeget utalják az államkasszába, hogy abból építsenek újabb lakásokat. Ha a tervek szerint nem adhatják el az ANL-s ingatlanokat, a bérleti díj 80 százaléka kerül a központi költségvetésbe, és 20 százalék marad helyben.

A polgármester emlékeztetett, hogy a jelenlegi szabályzat is csak papíron érvényes, a gyakorlatban alig tudtak eladni lakásokat. Sepsiszentgyörgyön pédául egyre sem került vevő, mert sokkal többet kértek érte a piaci árnál. Az albérlet 20 százalékából viszont a települések befektetésének csak a töredéke térülne meg, pedig a városok adják a területet, alakítják ki az infrastruktúrát. Antal elmondta, ő személyesen is több alkalommal átadta a fejlesztési minisztereknek a tervezetet az ANL-lakások kezeléséről. Szerinte az lenne a jó megoldás, ha átadnák az önkormányzatoknak, amelyek létrehoznának egy lakásépítési alapot, a lakbért és az esetleges eladásból származó összegeket pedig csak újabb ingatlanok építésére fordíthatnák. De azt is eldönthetnék, hogy piaci ár alatt adják el a lakásokat, vagy hogy mit építtetnek, tömbházat vagy éppen családi házat.

„Nincs rendben, hogy típustervek vannak, és Konstancán ugyanolyan tömbházak épülnek, mint Nagybányán” –  szögezte le Antal Árpád, aki szerint ugyanakkor a lakosság csökkenő számához viszonyítva nem lenne szükség újabb lakások építésére, ám az egy főre számolt lakófelület alapján még építkezni kell. Továbbá – tette hozzá – minél több az új ingatlan, annál inkább csökkennek az árak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »