Antal Árpád a magyarellenes politikum provokációjának tartja a Református Székely Mikó Kollégium felirat eltávolíttatását

Antal Árpád a magyarellenes politikum provokációjának tartja a Református Székely Mikó Kollégium felirat eltávolíttatását

A brassói táblabíróság jogerős ítéletben kötelezte Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy távolítsa el a Székely Mikó Kollégium bejáratánál található magyar feliratot. Ez megtörtént, ám Antal Árpád a Krónikának elmondta: visszahelyezik a szöveget, amelyet ha kell, más nyelven is feltüntetnek.
Sepsiszentgyörgy önkormányzata kénytelen volt eltávolítani a Székely Mikó Kollégium bejáratánál levő magyar feliratot. A „Református Székely Mikó Kollégium” szöveg miatt a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület tett feljelentést. Bár a bíróság alapfokon elutasította a keresetet, a fellebbezés után a brassói táblabíróság jogerős ítéletben kötelezte Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy távolítsa el a feliratot – ez pénteken megtörtént.

Hírdetés

– mondta el a Krónikának Antal Árpád. Megkeresésünkre hangsúlyozta, erre nincs bizonyíték, de ha nem így lenne, akkor már valaki fellépett volna a hivatásos feljelentő ellen, és nem őt támogatná a román igazságszolgáltatás, a fősodorbeli román politika és sajtó. A polgármester kifejtette, a felirat ügyét nem hagyja annyiban, ám jogállamban be kell tartani a bíróság végleges döntését. „Ezt a feliratot valóban mi tettük fel, és valóban csak magyarul, ezzel jelezve, hogy ezt az intézményt a református egyház indította el. Vissza fogjuk tenni: ha az zavarta őket, hogy csak magyar nyelvű volt, akkor kiírjuk három vagy négy nyelven” – mondta Antal Árpád.

A polgármester szerint a provokációsorozat a nyugati közvélemény ingerküszöbét is kezdi elérni, egyre többen látják, hogy ezekben a kérdésekben a román igazságszolgáltatást a magyar közösség ellenében, jogai csorbítására használják. A sepsiszentgyörgyi politikus kifejtette, több felháborodott polgár számonkérte, hogy ilyen helyzetekben mit tesznek a választottak. „Erre csak azt tudom válaszolni, hogy pontosan azt teszik, amire támogatottságuk van a lakosság részéről” – mondta az elöljáró. Emlékeztetett, hogy amikor a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításával elindult egy folyamat, felhívta a figyelmet, hogy ezzel a közösségünk „immunrendszerét” tesztelik.

– jelentette ki Antal Árpád. – Dan Tanasă neve mögé bújva még azokat a feliratokat is leveszik, amelyeket 1918 előtt tettünk ki. Ma már Bukarestben egyre többen gondolkodnak úgy a magyarok helyéről és szerepéről ebben az országban, mint a Ceaușescu-rezsim alatt. Nézhetjük ezt tétlenül, mutogathatunk egymásra, vagy összekaphatjuk magunkat, és mondhatjuk, hogy eddig és nem tovább.”


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »