Anomáliákat mutat Ekeng szíve – Kiszűrhető problémákra derült fény

Anomáliákat mutat Ekeng szíve – Kiszűrhető problémákra derült fény

Szívproblémákat tárt fel a péntek este tragikus körülmények között elhunyt Patrick Ekeng boncolása. Az országos törvényszéki orvostani intézet (INML) szerdán kiadott közleménye alapján a Dinamo 26 éves kameruni labdarúgójánál a már korábban említett szívmegnagyobbodás mellett egyéb kardiológiai anomáliákat is találtak, de a halottszemle lezárásához szükségesnek tartják a toxikológiai és a kórtörténeti vizsgálatot is. Előbbi eredménye nagyjából két hét múlva lesz meg, míg az immunhisztológiai következtetésekkel csak egy hónap múlva készülnek el.

ekengst43_b

Az INML szakjelentését a Krónikának elmagyarázó kardiológus szerint a szívizom megvastagodása önmagában még nem veszélyes, ez versenysportolóknál gyakori – ugyanúgy reagál a szív az intenzív terhelésre, mint ahogyan például megnő egy súlyemelő bicepsze. „Hogy ez mennyire patológiai vagy sem, az nem egyértelmű” – tette hozzá a törvényszéki ügy lévén neve elhallgatását kérő orvos.

Rámutatott, hogy az afrikai színes bőrű sportolók szíve rendszerint eltér, másképp reagál, mint a kaukázusiaké, de ennek okára még nem talált egyértelmű magyarázatot a szakma. Épp egy szakelőadáson tapasztalta, hogy még a sportorvosok is bizonytalanok abban, mi az, ami még normális elváltozásnak tekinthető. Kevésbé vitatható kérdés viszont a kórboncnoki jelentés kétharmada, mivel a kardiológus szerint sem a szívbélgyulladás, sem pedig a koszorúéren talált, érelmeszesedésre utaló elváltozás nem magyarázható meg a versenysportolással.

Romániában régen mandulagyulladások kapcsán jelentkeztek hegesedések a szívbélhártyán, de ezek ma már egyre ritkábbak. A szakember szerint ez egyértelműen terheli a szívet, mint ahogyan az Ekengnél talált úgynevezezett bridging, azaz izomhíd a koszorúéren és a jobb koronaartérián. „Ez okozhat szívritmuszavart, de akár hirtelen szívleállást is eredményezhet” – magyarázta.

Mint már beszámoltunk róla, amikor Ekeng télen a spanyolországi Córdobától a Dinamóhoz igazolt, átesett a kötelező orvosi vizsgálatokon és a klub közleménye alapján még a kardiológiai vizsgálatok alapján is alkalmasnak ítélték meg a versenysportra. Mint kiderült, az április doppingtesztje is negatív lett, csupán nővérének panaszkodott fáradtságra a tragikus kimenetelű mérkőzés előtt. A lapunknak nyilatkozó kardiológus szerint a fáradtság utalhat szívpanaszokra, de ez önmagában még kevés a problémák kiszűrésére.

Mint magyarázta, a mitrális billentyű anomáliáit egy egyszerű szívultrahangon is lehet látni, viszont a már említett koszorúér-elváltozást már nehezebb kiszűrni. Ez az EKG-nál nem mindig jelentkezik, de még a terheléses vizsgálat sem kötelezően mutatja ki a problémát. Ennél további vizsgálatot, így koronarográfiát is rendszerint csak akkor végeznek, ha a páciensnek specifikus panaszai vannak. „Tisztességesen szűrni kellene a sportolókat” – tette hozzá, utalva például arra, hogy több helyen egy kis guggolás jelenti a terheléses vizsgálatot.

A bukaresti törvényszéki ügyészség, mint ismeretes, már korábban eljárást indított az ügyben, de a kórboncnoki jelentés kapcsán kiterjeszti a gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást. Eddig főleg Ekeng stadionbeli ellátását bírálták, mert miután eszméletlenül összeesett a pályán, csak a kórházban kezdték meg a végül sikertelennek bizonyult, másfél óráig tartó újraélesztést.

Ezután derült ki: a mérkőzésre kirendelt Puls magánmentő-szolgálat autóinál súlyos rendellenességek voltak. Az ombudsman is hivatalból indított vizsgálatot az ügyben, miközben az állami szervek már a teljes mentőhálózatra kiterjesztették az ellenőrzést. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) különben kedden tartotta éves közgyűlését, amelyen többek között arról is döntöttek, hogy a nyár folyamán az FRF-tagsággal rendelkező összes klub számára vásárolnak egy defibrillátort.

Ekeng terhes özvegye és kétéves kislányuk kedd este érkezett Romániába, és szerdán az IMNL-ben volt kénytelen hivatalosan is azonosítani férje holttestét. A szakemberek orvosi papírokat is kértek tőle, de a férje ügyében nyomozó rendőrök is kihallgatták a gyászoló asszonyt. A szurkolók csütörtökön a Dinamo stadionjában róhatják le kegyeletüket a középpályás koporsója előtt, amelyet aztán hazaszállítanak Kamerunba.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »