Annyra bejött a kormánynak az élet, hogy

MTI nyomán

tovább terjesztik az online kassza polipkarjait. A NAV így jövőre már beleláthat az autószerelők, plasztikai sebészek, ruhatisztítók, fitneszedzők életébe, de a diszkókban sem lehet majd kibújni az adóhatóság karmai közül.

További ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgép kötelező használatát, az intézkedéstől a kormány a gazdaság további fehéredését várja, becslések szerint az államkassza az újabb 30 ezer online pénztárgép üzembe helyezésével mintegy 20-30 milliárd forint bevétel növekedéssel számolhat – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: 2016. szeptember 30-tól a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást, a plasztikai sebészeti tevékenységet végzőknél, a diszkót, illetve táncteremet működtetőknél, a ruházati tisztítóknál és a különböző, fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtóknál lesz kötelező az online pénztárgép használata. Jövő év január 1-jétől a pénzváltók is csatlakoznak az online rendszerhez.
   
A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése. Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban, többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban. 2014-ben az online kasszarendszernek köszönhetően mintegy 150 milliárd forint, 2015-ben további mintegy 60 milliárdos adóbevétel többlet keletkezett.
Számlával ötezer, anélkül kétezer
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyeztetnek a taxisokkal az online ellenőrzés biztosításáról, esetükben 2017. január 1-jéig szeretnék az új rendszert kialakítani. Az egyik elképzelés szerint felesleges lenne az online pénztárgép, a taxitársaságokon keresztül kaphatna információt az adóhivatal – jegyezte meg.
   
A kormány mérlegelni fogja, hogy kapjanak-e támogatást az online pénztárgépekhez az érintettek – mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva, hozzátéve azt is: a mostani helyzet eltér az induláskoritól, hiszen verseny van az online pénztárgépek piacán.
   
Ugyancsak egy kérdésre reagálva elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve megvizsgálták, mely szolgáltató szektorokban magasabb az átlagosnál az eltitkolt jövedelem aránya, és azokra terjesztik ki az online kasszák kötelezettségét. A vizsgálat alapján a kozmetikusok és fodrászok kimaradtak ebből a körből.
   
A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a feketegazdaság visszaszorítása érdekében készülnek a készpénzforgalom szűkítésére. Az elektronikus számlákkal kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte: a rendszert először meghatározott nagyságrendű bevétellel rendelkező cégekre terjesztenék ki.  


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »