Annyira aggódnak a klímacsúcs résztvevői, hogy 400 magángéppel érkeztek Glasgow-ba

"Elég volt abból, hogy a természetet vécéként kezeljük. Elég volt az égetésből, a fúrásból és a bányászatból. A saját sírunkat ássuk" – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a COP26 globális klímacsúcs nyitányán, miután több mint 400 magánrepülőgép szállt le az egyesült királyságbeli Glasgow-ban, ami az érkezőket fuvarozta.

A Sunday Mail számítása szerint ez a 400 magángép megközelítőleg 13 ezer tonna szén-dioxidot eregetett a levegőbe, ami több mint 1600 skót lakos éves kibocsátása, holott számos út kiváltható lett volna menetrend szerinti járatokkal is.

Hírdetés

A számokon felül mindez már csak amiatt sem mellékes, mert a klímaváltozás egyik fő tényezője éppen a nagyfokú légi forgalom, holott a glasgow-i klímacsúcs célja éppen az lenne, hogy kitalálják, miként kell visszatérni a 2015-ben Párizsban megcélzott keretekhez, ezáltal másfél fok alá szorítani a globális felmelegedés mértékét. A találkozón mintegy 200 országból kérdeznek politikusokat, üzletembereket arról, mik a terveik az üvegházhatású gázok mérséklésére.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »