Annyi a napraforgó zömének

Annyi a napraforgó zömének

A Dél-Dunántúlon a napraforgótáblák fele károsodott a sok csapadék és vihar miatt. Van olyan terület, ahol a termés 95 százaléka odaveszett. A kukoricaszárak vízzel telítettek, ami a szárítási költségeket növeli.

„Megpróbáljuk megmenteni. Ami menthető, azt meg fogjuk kísérelni” – nyilatkozta Czukor Norbert őstermelő. A család 50 hektáron vetett napraforgót Pécs határában. A júliusi hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék és az orkán erejű szél miatt 35 hektáron feküdt el a növény. A szárak egy része teljesen kifordult a földből.

„Durván egy olyan 1200 mázsa napraforgó, azt meg kell szorozni tízezer forinttal, tehát egy olyan 12 millió forintos veszteségre számítunk, ha nem sikerül felemelnünk a növényeket. De nagy a valószínűsége, hogy nem fogjuk tudni már felemelni a földről” – tette hozzá az őstermelő.

A sok eső miatt megjelentek a szár-, a levél- és a tányérbetegségek. Emiatt a növényvédelem is többe kerül. Baranyában 22 ezer hektáron ültettek napraforgót, ezeknek legalább a fele odaveszett. „Van olyan napraforgótábla, aminek a 95 százaléka teljes mértékben el van dőlve. Ez azért is káros, mert a tányérral lefelé, a föld felé van a növény, és ezáltal nemcsak a betegségeknek van kitéve, hanem még a mezei pockok, az egér is megtámadja. Megeszi a szemet, károsítja. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy azoknak a tábláknak a betakarítása igen nehézkes lesz, vagy van, amikor lehetetlen is” – nyilatkozta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke.

A kukorica átvészelte a viharokat, de a sok csapadék miatt a gazdák kénytelenek lesznek magas víztartalommal betakarítani. Ezért a szárítási költségek fognak emelkedni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »