Ankara kijátszotta a rasszistakártyát

Ankara kijátszotta a rasszistakártyát

Nem adja ki Fethullah Gülen hitszónokot az Egyesült Államok Törökországnak.

Washington szerint az Ankara által benyújtott dokumentumok nem bizonyítják a férfi bűnösségét. Ezt állítja a The Wall Street Journal amerikai napilap, kormányzati körökre hivatkozva. Törökország az amerikai száműzetésben élő Gülent tartja a július 15-i puccskísérlet fő szervezőjének. Egy isztambuli bíróság már ki is adott egy letartóztatási parancsot ellene. A Gülen kiadásáról szóló végleges döntést John Kerry amerikai külügyminiszter hozza meg.

Közben a török kormány kijátszotta a rasszistakártyát. Az európai ügyekért felelős török miniszter szerint ugyanis szélsőjobboldali retorikát használt az osztrák kancellár, amikor arról beszélt: meg kellene vizsgálni a török csatlakozási tárgyalások megszakításának lehetőségét a puccs utáni tisztogatások miatt. Az ankarai kormány külügyminisztere aggasztónak nevezte, hogy Christian Kern törökellenes diskurzusokba bonyolódik.

Az osztrák külügyminiszter egy Twitter-bejegyzésben úgy reagált: Törökországnak az üzengetés helyett inkább a belföldön tanúsított fellépését kellene visszafognia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »