Angol válogatott: leváltották a szövetségi kapitányt

Távozott posztjáról Sam Allardyce, az angol labdarúgó-válogatott korrupciós botrányba keveredett szövetségi kapitánya.

A 61 éves menedzser alig 67 napig irányította az angol válogatottat. Ebben az időszakban a csapatnak mindössze egy mérkőzése volt: szeptember elején 1–0-ra győzött a szlovákok vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat első fordulójában. Keddi lemondásával Allardyce lett a válogatott történetének legrövidebb ideig szolgáló szakvezetője.

Távozásának hírét kedd este jelentette be az angol szövetség (FA), amely szerint a döntés közös megegyezéssel született. A szövetségi kapitányi tisztséget ideiglenesen Gareth Southgate veszi át.

Allardyce távozásának előzményeként a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap kedden tényfeltáró riportsorozatot indított a brit labdarúgást átszövő korrupcióról. A bevezető cikk szerint Allardayce a Telegraph – magukat üzletembereknek kiadó – riportereinek tanácsokat adott egyebek mellett arra, miként kerülhetik meg az FA átigazolási szabályzatának azt a pontját, amely 2008 óta tiltja az egyes játékosok „birtoklásának” megosztását harmadik, külső partnercéggel.

Allardyce a beszélgetésekről készült hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta, hogy ennek a tilalomnak a megkerülése „nem probléma”, és ő személyesen ismer olyan ügynököket, akik „állandóan ezt csinálják”.

„Ebben van a nagy pénz” – teszi hozzá az angol válogatott volt menedzsere, aki évi hárommillió fontos javadalmazásért vállalta el a szakvezetői tisztséget. A The Daily Telegraph ezzel összefüggésben kiemeli, hogy az angol Premier League klubjai az idén nyáron rekordösszeget, 1,17 milliárd fontot költöttek játékosigazolásokra.

Az FA a cikk megjelenése után azonnal vizsgálatot indított, amelyet kedden le is zárt, megállapítva, hogy „Allardyce nem megfelelő magatartást tanúsított”. A szövetség közleménye szerint Allardyce maga is elfogadta, hogy komoly hibát követett el.

Allardyce júliusban váltotta a menedzseri tisztségben Roy Hodgsont, miután az angol válogatott megalázó módon kiesett a franciaországi Európa-bajnokság küzdelmeiből. Hodgson június 28-án mondott le, az után, hogy csapata 2–1-re kikapott Izlandtól a kontinenstorna nyolcaddöntőjében.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Ligakupa: a Chelsea hosszabbítás után búcsúztatta a bajnokotDavid Luiz visszatért a Chelsea-hez, Balotelli elkelt, nagy igazolás a Spursnél – az utolsó órák nemzetközi híreiRovatok: SportTelepülés: Nagy-BritanniaCímkék: sport, angol labdarúgás, Sam Allardyce, angol labdarúgó-válogatottForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »