Anglia epekedik a Liverpool új sztárja után

Anglia epekedik a Liverpool új sztárja után

Ben Woodburn lett a Vörösök legfiatalabb gólszerzője, de Jürgen Klopp nagyon félti a rá irányuló médiafigyelemtől.

Múlt szombaton nehéz meccsen gyűrte le 2-0-ra a hazai pályán játszó Liverpool a Sunderlandet, amely így ismét visszapottyant az utolsó helyre a Premier League-ben. A Vörösök elvesztették legjobb játékosukat, Philippe Coutinho bokasérülés miatt 2017 elején játszhat leghamarabb. Ám nemcsak emiatt marad emlékezetes a meccs, hanem azért is, mert csereként beállva bemutatkozhatott a nagycsapatban a nemrég 17. születésnapját ünneplő walesi utánpótlás-válogatott támadó, Ben Woodburn.

Az 1999. október 15-én, Cheshire-ben született játékos aztán a keddi, Leeds elleni hazai Ligakupa-meccsen is beállt – a szintén ifjonc Kevin Stewartot váltotta a 66. percben –, sőt a 82. percben megszerezte a csapat második találatát. Egy szép támadás végén jobb lábbal, kapásból küldte a felső sarokba a labdát.

Nemcsak szép gól volt, hanem történelmi is: Woodburn 17 évesen és 45 naposan a Liverpool történelmének legfiatalabb gólszerzője lett – írja a This Is Anfield. A rekordot eddig a legendás Michael Owen tartotta, aki 1997-ben, a Wimbledon elleni gólja idején 17 éves és 144 napos volt – Woodburn két évvel később született meg. A Ligakupa-mérkőzés legjobbjának egyébként a szintén szemtelenül fiatal, 1998-as születésű Trent Alexander-Arnoldot választották meg.

Ám az angol futballszaksajtó nem róla, hanem Woodburnről zengett ódákat a meccset követően. Más kérdés, hogy a Liverpool német szakvezetője – aki már a Borussia Dortmundnál is épített az akadémistákra, majd a Vörösöknél is sok fiatalt hozott helyzetbe – nem annyira örül a komoly médiafigyelemnek. „Nagyon örülök a sikerének. Az egyetlen probléma, ami miatt aggódom, azok ti vagytok – mondta Klopp az ESPN szerint a média képviselőinek a meccset követően. –

– Gondoljatok bármit, amit akartok, de ne írjátok le – csak azt, hogy »Gólszerző: Ben Woodburn«. Ennyi. Tudom, komoly kihívás!”

Klopp egyébként elmesélte azt is, mit mondott Woodburnnek a gól után. Szerinte nem volt nagy dolog, abban a helyzetben még ő is bevágta volna.

Kloppra amúgy nem igazán hallgattak a médiamunkások. A játékosról – aki már ifistaként is kivételezett helyzetben volt, nem kellett elköltöznie otthonról, hanem külön sofőrt rendelt mellé a klub, aki furikázta tattenhalli otthonából a kirkbyi akadémiára és vissza – sorra jelentek meg a méltató cikkek. Woodburn egyébként nem most szerzett először gólt a felnőttcsapatban: nyáron, a Fleetwood Town ellen 5-0-ra megnyert felkészülési meccsen gólt lőtt és gólpasszt adott Roberto Firminonak, majd november 8-án – Alexander-Arnolddal egyszerre – aláírta első profi szerződését a klubbal.

A Liverpool Echo „Ben Woodburn már kisiskolásként rendelkezett azokkal a képességekkel, amelyek végül a Liverpool rekorderévé tették” című cikkében foglalta össze a játékos eddigi karrierjét.

„Ben Woodburn nagy utat tett meg igen rövid idő alatt”

– kezdik a cikket, amely szerint hősünk kilenc éve még a Flacca Fielden játszott a Tattenhall U9-es csapatában. Hét éve még dekázgatni tanult az Upton Recreation Centre-ben, a Mannings Lane-en. Kedden pedig gólt vágott a Leedsnek, Ligakupa-elődöntőbe lőve a Liverpoolt. Woodburn a kis Tattenhall nevű falucskában – tizenhárom kilométerre délre Chester várostól – kezdett focizni, de hamar a Liverpool akadémiáján találta magát. Itt mindvégig nála idősebbek között számítottak rá, a 2015–16-os szezonban, 15 évesen mutatkozhatott be az U18-as csapatban, ahol házi társgólkirály lett. Ebben az évadban már az U23-asokhoz hívták – 10 meccsen 5 gólnál jár –, végül a felnőttek között is bemutatkozhatott tétmeccsen.

Rossz példákJack Lusby, a This Is Anfielden jegyzett publicisztikájában felsorolt több olyan focistát is, aki remekül teljesített a Liverpool korosztályos csapataiban, majd a felnőttek közt is bemutatkozhatott, mégis „eltűnt”. Ilyen volt szerinte Jordan Rossiter, akit Robbie Fowler 2013-ban „valószínűleg az új Stevie G”-nek nevezett, nyáron mégis ingyen távozott a skót Rangershöz. Jerome Sinclair is felkerült a listára, 2012-ben, 16. születésnapja után 6 nappal már a felnőttek között focizhatott, ám ő is távozott nyáron – a Watfordhoz. Jordon Ibe 15 évesen a Wycombe Wanderers legfiatalabb gólszerzője volt, majd sokat játszott a Liverpool első csapatában is, ám nyáron 15 millió fontért megvette a Bournemouth. Andre Wisdom 14 évesen került a Vörösökhöz, most a Red Bull Salzburgnál van kölcsönben. Jack Robinson – aki fiatalabban mutatkozott be a PL-ben, mint Woodburn, így ő a rekorder – már három éve a QPR-t „erősíti” – sérülések miatt csak 35-ször lépett pályára.

A játékos jelen pillanatban a walesi U17-es csapat kapitánya, szerepelt már az U19-es válogatottban is, és az Echo szerint hamarosan az U23-asoknál is bemutatkozhat. Ám Anglia szeretné megakadályozni, hogy hamarosan Gareth Bale oldalán láthassuk Ben Woodburnt. A Liverpool Echo úgy tudja, hogy az angol Labdarúgó-szövetség (FA) szorosan követte a játékos fejlődését, és remélik, meg tudják győzni, hogy felnőttszinten már Anglia színeiben szerepeljen.

„Woodburn egyébként jól bírja a médiafigyelmet” – írja az ESPN liverpooli tudósítója, Glenn Price. A csapat kirkbyi akadémiáján a játékossal nap mint nap dolgozó szakemberek szerint Woodburn tudja, hol a helye, nem szállt el az eddigi sikereitől. A Liverpool egyébként nagyon odafigyel rá, walesi válogatott szerepléseit követően például mindig pihentetik, viszont most, hogy az első csapattal edz, további fejlődésre lehet képes.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »