Anglia bekeményít: falat emelnek Calais-nál

Anglia bekeményít: falat emelnek Calais-nál

MTI nyomán, Breitbart

Még ebben a hónapban elkezdődhet a calais-i kikötő felé vezető út mentén tervezett fal építése, amely az illegális migránsokat hivatott megakadályozni abban, hogy a Csatorna-alagúton keresztül Nagy-Britanniába tartó teherautókra kapaszkodhassanak fel – közölték szerdán brit tisztségviselők.

Robert Goodwill brit bevándorlásügyi miniszter a brit törvényhozók előtt elmondta:

fokozzák a biztonsági intézkedéseket Calais-nál, ahol hevenyészett, “dzsungelnek” is nevezett, nem hivatalos menekülttábor épült, amelyben több ezer migráns zsúfolódott össze abban a reményben, hogy sikerül átjutniuk Nagy-Britanniába.

A politikus szerint a brit kormányzat célja, hogy a beérkezők számát a lehető legminimálisabbra szorítsa vissza, írja a Breitbart.

A kikötők biztonságát különböző felszerelésekkel erősítik meg – mondta Goodwill kedden.

A miniszter ezzel egy 17 millió font (6,3 milliárd forint) összértékű intézkedési csomagra utalt, amelyről márciusban egyeztek meg Párizzsal.

Az összeget Párizs a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatorna alatti alagút bejárata és a calais-i kikötő körüli övezet biztosítására, valamint az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem megerősítésére fordítja.

“A franciákkal közös 17 milliós intézkedési csomagunk részeként elkezdjük építeni ezt az új falat. (…) Megépítettük a kerítést, most pedig a falat fogjuk”

– jelentette ki a brit politikus, aki hozzátette, hogy Calais kikötőjében további kétszáz, őrzött területen lévő kamionparkolót is megvásároltak, hogy a teherszállítóknak legyen biztonságos várakozási zónájuk.

Az elképzelések szerint a négy méter magas betonfalat a Rocade nevű kikötői bekötőút egy kilométer hosszú szakaszának két oldalán húzzák fel az év végéig.

A brit hatóságok Franciaországgal kötött kétoldalú megállapodás alapján végeznek határellenőrzést a csatorna francia oldalán.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »